понеділок, 4 квітня 2016 р.

Новини із життя селища.

Як заробити на… смітті?

Як заробити на… смітті?
Або навіщо громаді Статут.
І під час нещодавньої зустрічі у Голобській громаді Ковельського р-ну, де вкотре обговорювали підготовку Статуту, керівник Ресурсного центру розвитку локальної демократії Ірина Гайдучик наголосила: в активній громаді органи самоорганізації населення – як ковток повітря.
А тоді навела простий приклад: є проблема зі створенням стихійних сміттєзвалищ (важче сказати, у якому місті, селищі чи селі такої нема). І що у нас зазвичай відбувається: люди звинувачують у всьому голову, самі не знаючи, що вони можуть не тільки контролювати процес, а й заробляти на цьому.
Пропозицію голови про вивіз сміття теж не завжди і далеко не всі підтримують, бо ж треба додатково платити кілька гривень. Та й не всі те сміття вивозять у ліс чи до річки, а платити, виходить, треба всім (такий «залізний» аргумент зазвичай називають люди). Можна штрафувати. Але як? Треба ж знати кого
і для цього теж потрібні законні підстави.


– Для цього можна створити окрему одиницю – ОСН. І ті люди, які самоорганізуються, стежитимуть за порушниками, їздитимуть тими місцями, де стихійно викидають сміття, і штрафуватимуть. Селищна рада зможе делегувати такі повноваження ОСНу, а вони, відповідно, таким чином отримані кошти зможуть витрачати на розвиток свого села. І якраз у Статуті громади варто прописати відповідні положення щодо ОСНів, аби вони мали можливість законно працювати. Бо ж старосту, наприклад, не наділиш такими повноваженнями, – каже Ірина Гайдучик.
Експерт також розповіла про різні форми і способи самоорганізації населення – як досі чи не єдиного правового механізму, котрий дійсно є дієвим. Адже ОСН входитиме у систему місцевого самоврядування і матиме відповідні повноваження.
У Голобській громаді такі обговорення пройшли досить активно. Було три зустрічі – у селах Новий Мосир, Майдан, Поповичі. Прийшли освітяни, медики і, що головне, звичайні люди, котрі хочуть змінити ситуацію у громаді на краще.


Голобський селищний голова Сергій Гарбарук теж переконував людей долучатися і саморганізовуватися. Він добре розуміє: самому з усіма проблемами в укрупненій громаді не впоратися, тож активність людей – просто необхідна.
Подібні зустрічі відбувалися і відбуватимуться й у інших містах, селищах та ОТГ, котрі також готові створити Статут. А вже зовсім скоро Статут Голобської громади буде оприлюднено для обговорення.


  

 Світлана ДУМСЬКА.
До слова. Відповідний проект реалізовує Волинський ресурсний центр розвитку місцевої демократії (підтримується Міжнародним фондом «Відродження»). І Голобська громада – одна із чималої кількості, де експерти намагалися створити справді дієвий документ. Ресурсний центр, звісно, спрямовує зусилля й на інші міста й селища області. Але, на жаль, поки важливість такої справи далеко не всім зрозуміла.

Немає коментарів:

Дописати коментар