четвер, 16 червня 2016 р.

Роздуми над книгою: Сергій Гридін. "Не такий"


  Сергій Гридін. "Не такий". Львів, Видавництво Старого Лева. – 2013.
    Літературна довідка:  Сергій Гридін - український письменник, переможець у номінації «Краще видання для дітей» у конкурсі «Краща книга Рівненщини 2012», директор літературного фестивалю для дітей «Дивокрай 2013». У 2012 році його книга «Федько у пошуках чупакабри» потрапила до довгого списку премії «Книга року ВВС». Народився у містечку Здолбунів Рівненської області 8 липня 1971 року.
У 1985 році переїхав разом з сім’єю до Монголії за місцем відрядження батька. Згодом повернувся у рідне місто. Після закінчення школи в 1988 році намагався вступити до Київського державного університету на факультет міжнародного права. Однак, мріям збутись не судилось - отож впродовж року Сергій Гридін набував життєвого досвіду в слюсарній бригаді. Потім для Сергія відкрились двері економічного факультету, який закінчив у 1994 році. Після закінчення працював і продовжує працювати за бухгалтером-економістом. Саме тоді була написана його перша книга «Федько, прибулець з інтернету», яка стала початком письменницької кар’єри. - «Федько, прибулець з інтернету» («Видавництво Старого Лева», 2011) - «Федько у віртуальному місті» («Видавництво Старого Лева», 2011) - «Федько у пошуках чупакабри» («Видавництво Старого Лева», 2012) - «Не такий» («Видавництво Старого Лева», 2013).
    Продовжує рубрику "Роздуми над книгою" учениця 8-Б класу Наріне Мнацаканян. Дівчинка прочитала твір Сергія Гридіна "Не такий" і написала свій відгук на книгу. До речі, книга в бібліотеці не залежується, її дуже люблять читати наші молоді читачі.
 - Дуже важко прожити життя, коли ти не такий, як всі. В нашому середовищі приводом для насмішок однолітків може бути не лише надмірна вага, а й національність, віросповідання. Також причиною для насмішок буває навіть низький зріст. І, якщо ви коли-небудь переживали щось подібне, вам знайомі почуття Дениса Потапенка - восьмикласника, у якого проблемою в житті є надмірна вага. Особливо неприємними були насмішки з боку вчительки фізкультури. Зрештою, люди, які чимось незначним відрізняються від нас, можуть встановити справедливість, що й зробив Потап (як його називали, коли дві його однокласниці зчепилися у бійці. І тут, здається, Денис закохався. Але як можна зачарувати серце дівчини, коли твоя вага дуже міцно впливає на твої взаємини з однолітками? Денис перестає над цим задумуватися в цей же день, коли застає маму в сльозах. Що ж сталося? " Тато пішов від нас" Це дуже важко перенести підлітку, для якого батько був усім. Проходить трохи часу і мама вирішує відправити Дениса в табір. Там він знаходить нового друга, який допомагає йому схуднути аж на вісім кілограмів за три тижні! І такі великі "знущання" над власним тілом Потап  зносить лише для помсти батькові. І йому, як на диво, це вдається. Тепер він може підтягнутися на перекладині до тридцяти разів! Коли вже дев'ятикласником Потапенко приходить  до школи,  всі здивовані.Перед ними стоїть новий хлопчина. І Юля Сосновська, яка раніше подобалася Денису, починає дивитись на нього зовсім іншими очима. Здається, він їй подобається. І, нарешті, прийшов час дискотеки, на якій Потап напивається і, танцюючи з Вікою, згадує зраду дівчини з табору, Олесі. Тоді він просто відштовхує Віку і йде до Юлі Сосновської і цим наражає Вікторію на велику небезпеку - самогубство. І вже через кілька хвилин він біжить із своїм найкращим другом Матвієм рятувати життя Віки. Цим він повертає колись утрачену дружбу, а також рятує життя дівчини. яка щиро у нього закохана і яка ледве не вбила себе через нього. Потапенко розуміє свою помилку і виправляє її . 
   Цей роман,"Не такий" Сергія Гридіна, може допомогти ,  якщо ми чимось відрізняємось від своїх однолітків. Він допомагає дивитись на світ зовсім іншими очима, очима "не такого".

Немає коментарів:

Дописати коментар