четвер, 16 червня 2016 р.

Роздуми над книгою:Любко Дереш "Остання любов Асури Махараджа"

 Літературна довідка: Дереш Любко (або Любомир Андрійович Дереш) –  сучасний український письменник, телеведучий.
   Народився 10 серпня 1984 р. на Львівщині. За професією Л. Дереш – економіст, має вищу фахову освіту. Однак, знайшов себе саме у творчій діяльності. Популярність прийшла до нього ще у вісімнадцятирічному віці, коли до рук українського читача потрапив його дебютний роман під назвою «Культ». Деякий час працював редактором російськомовного журналу «Кофе с молоком».
   Основною темою його творів є опис життя сучасної молоді. Описуючи буденні історії звичайних школярів та підлітків, їх пристрасть до згубних звичок (вживання алкоголю, наркотиків та галюциногенів) , Л. Дереш намагається найбільше наблизитися до реальності, тож не соромлячись використовує сленг та слова, що знаходяться поза цензурою.
   Твори Л. Дереша були перекладені на десятки іноземних мов ( зокрема, англійська, сербська, німецька, французька тощо). Найбільш відомими серед них є: «Голова Якова», «Трохи пітьми», «Миротворець», «Архе» і т. ін.
   Одна із кращих наших читачів, красуня і розумниця,  студентка  Київського Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Таїсія Кравчук любить читати твори Любко Дереша. Нещодавно прочитала вона книгу  "Остання любов Асури Махараджа" і поділилася з нами своїми враженнями від прочитаного.

   -"Остання любов Асури Махараджа"- алегорична історія про демона , який вирішив покинути розкіш нижніх світів заради любові до сліпої дівчини з України, що мешкає в самому серці Нью-Йорка. Протистояння напівбогів і демонів , демонстрації на Уолл-стріт і харизматичні провідники, метафізичні запитання і смачні історії з лівообертальних світів (толерантна назва пекельних планет) - все це у романі Любка Дереша про любов, від якої тане серце.
    Звичайно ,обкладинка повинна привернути до себе увагу будь-якого читача,щоб він був зацікавлений. Так сталося й зі мною.Обкладинка книги видавництва "Нора - друк" зробила свою справу. Я можу сказати теж саме і про назву книги. Мене здивувало те ,що український письменник використав таке незвичайне ім'я, зовсім не нашої національності, а отже,  таке поєднання - це щось нове, тому "варто прочитати",  - виникла у мене така думка. Часто трапляються такі випадки ,що книга настільки зацікавлює читача своїм зовнішнім виглядом, і він хоче прочитати її повністю й одразу, але прочитавши,  читач розчаровується. Сюжет виявляється не цікавим, нудним чи занадто передбачуваним, але це все не про цю книгу. Сама назва відразу ж налаштовує читача на те, що він читатиме про певну історію любові, а отже не обійдеться без романтики та ніжностей. Хоча ці елементи і є присутні , але вони не заповнюють роман повністю, точніше сказати - ці елементи зустрічаються у творі рідко. На мою думку , сюжет твору досить неординарний ,моментами інтригуючий, а поєднання зовсім різних персонажів-  Асури і його другої половинки,  Даші - надзвичайно оригінальна ідея.
   Автор розповідає про демона-науковця Асуру Махараджа (живе у зовсім протилежному нам світі), його цілі в житті зовсім не такі як у кузена Чапаки Чхорі. Він займається наукою і має плани, які значно відрізняються від планів його кузена ("Асура Махарадж був свято переконаний, що займається гуманістичною місією і несе вогонь просвіти відсталим районам Всесвіту,тоді як Чапака Чхорі,відомий своїм цинізмом ,вбачав у роботі в Інституті здебільшого можливість знайомства з розкішними кралями на світських раутах"). Асура Махарадж починає вагатись щодо своєї мети,він у пошуках сенсу існування. Саме на цьому етапі Асура розчаровується у демонському світі і приймає найскладніше для себе рішення - оселитися на Землі заради життя з дівчиною Дашею, в яку закохався під час дослідження планети. Головний герой відрікається від своєї суті і переселяється в людське тіло. Цей вчинок є героїчним і можна усвідомити, що у демона також є душа, він здатний на божевільний вчинок заради кохання. Вчинки Асури є проявом боротьби. Боротьби проти оточення , яке не хоче сприймати його таким, яким він хоче бути. Боротьби за кохання.
   Перевтілившись з демона у людину, Асура вже жив іншим життям, до якого пристосувався досить швидко. Ми,  люди,  живемо на Землі і не часто помічаємо всі ті прекрасні дрібниці, які оточують нас щодня. Люди звикли до свого життя , роботи і часто не хочуть щось змінювати на краще. Асура , прибувши на Землю, зачаровується всією красою ("Яка краса,- Асура Махарадж заворожено дивився на перемазану кров'ю долоню";  Весь його розум полонили височенні будинки зі скла"). Звичайно ж,  краса Даші полонила його серце і їхня зустріч відбулася. Асура Махарадж хоча й був демоном, але його ставлення, спілкування з Дашею таке,ніби він жив на цій планеті вже протягом довгого періоду і поводиться як звичайна людина. Даша є єдиною українкою в тексті , коли всі інші персонажі або взагалі не люди, або американці, то ж фактично уособлює собою Україну.
  В інтерв'ю Бі Бі Сі автор розповідає, що це - боллівудська притча , а Нью-Йорк обрав - бо місто називають "яблуком". І це все алюзія на біблійне, власне, яблуко, з якого і почалася людська "санта-барбара". Світ книги здається несправжнім, як і Асура. Притчею пояснюється ідеальність головного героя. Так як назва книги "Остання любов Асури Махараджа", читач був би впевнений , що герой досить багато часу проводить з Дашею, але це зовсім не так. Вона з'являється в сюжеті не часто , всього лише двічі вони зустрічаються , саме це захоплює. Здавалося б,  як може існувати така любов та ще й протягом короткого часу, виявляється,  існує (у цьому романі). Автор закликає сприймати історію як алегорію. "Даша"- це також інша назва для великої ідеї, сильного почуття , яке сподвигає людину робити щось , можливо,  й божевільне. Без такої надзвичайно потужної сили , як почуття Асури до Даші ,- без цього індивід навряд би залишив власну зону комфорту.
    У романі є цікавими і напруженими такі моменти, де Асура бачить те зло, яке з'являється з його світу. В такі моменти , хоча й планета Земля є для нього прекрасною, чимось новим , цікавим, а образ Даші завжди з ним і дає йому сили жити та боротися, Асура все ж боїться за своє життя в людській подобі, не хоче повертатись у той світовий вимір , де є те оточення , яке не вірило в його ідею і кохання до людини. Тому варто замислитись , що будь-хто може вказувати на наші певні недоліки , не погоджуватись з нашими думками, ідеями, переконаннями, але своє життя ми повинні облаштовувати власноруч, співпрацюючи з розумом і серцем, а не впливом оточуючих. 
     Що ж, шукайте сенс у книзі , можливо,  ви віднайдете те, чого не змогла зробити я ,а про те,  якою була і є любов між Асурою і Дашею,  дізнаєтесь,  прочитавши всю історію, тому беріться і читайте!

Немає коментарів:

Дописати коментар