понеділок, 4 квітня 2016 р.

Новини із життя селища.

Щоб першими встрибнути в інвестиційний вагон.
Щоб першими встрибнути в інвестиційний вагон
strategy
    Саме у Голобській громаді Ковельського р-ну ОМГО «Волинський інститут права» спільно з ВОГО «Асоціація регіонального розвитку» взялися писати Стратегію сталого розвитку на найближче десятиліття та складати план економічного розвитку на 2017 р. Все це – в рамках проекту «Спільними зусиллями плануємо майбутнє громади».
І вже, йдеться на сайті Асоціації регіонального розвитку,  провели першу робочу зустріч, під час якої пояснили активу Голобської громади, навіщо взагалі Стратегія та як від неї отримати практичну користь.
    Інвестиційні двері відчинилися для Волині значно ширше. Останнім часом це добре відчутно. Особливо – в об’єднаних громадах. Правда, тут головне – першим встрибнути у вагон. Або хоча б не останнім.
Голобський селищний голова Сергій Гарбарук одразу наголосив: вітає такі починання, з його боку – тільки сприяння. А ще познайомив присутніх із новим надважливим фахівцем у штаті – менеджером із проектів їхньої громади Юлією Франчук.
   – Звісно, багато хто у громаді скаже, що нам би краще поремонтувати дороги, замінити вікна на енергозберігаючі, зробити ремонт чи утеплення садочка… Але в таку утопію вірити марно. Ніхто не прийде й нічого у вас просто так робити не стане, – каже керівник проекту, виконавчий директор ОМГО «Волинський інститут права» Ірина Гайдучик. – Тому спочатку ми спільно, наголошую – спільно з усім активом та представниками бізнесу вашої громади – напрацюємо Стратегію, і вона, дуже сподіваємося, буде у вас дієвою.
Все це потрібно, бо для інвестора, навіть польського, котрий до нас найближче, дуже важливо, чи бачить громада конкретну ціль, з котрою у неї вкладають гроші, наголошував президент Асоціації регіонального розвитку, експерт Офісу реформ Анатолій Пархом’юк. А тоді наголосив:
   – Коштів завжди мало. Тим більше – у нас. Тому їх треба залучати. Запитаєте про конкретний спосіб. От, наприклад, зовсім скоро запрацює програма «Польща-Білорусь-Україна». Брати участь, в принципі, зможуть усі. Але європейці, котрі у питаннях аналізу та детальних прорахунків із усіма можливими й неможливими факторами, пішли далеко вперед. І вони якраз захочуть бачити Стратегію розвитку, – каже Анатолій Іванович, котрий, до слова, спільно з поляками вже втілює у Голобській громаді проект, що стосується партиципаційної демократії й базується на досвіді успішної Швейцарії.
     Експерт Асоціації регіонального розвитку Олег Герасимчук не став приховувати: найпоширеніша проблема українців, закладена у свідомості, що хтось має керувати зверху. Бо ж нам довго говорили, де, скажімо, який завод будувати, хто там має працювати. Й лише іноді громада повставала. Тепер же такі рішення людям доведеться приймати самостійно. А це доволі непросто. Гарно розроблена Стратегія, де все чітко прописано, дасть можливість уникнути багатьох помилок, а ще – посилить відповідальність громади. Бо ж не тільки голові відповідати за прорахунки та користуватися плодами успіху.
Експерт Асоціації регіонального розвитку Світлана Думська наголосила, що також у жодному випадку не варто бути надто скромними й активно пропагувати власний бренд. У цьому також обіцяли допомогти.
Фото Обирая Свідомо.

Фото Обирая Свідомо.

Немає коментарів:

Дописати коментар