понеділок, 11 березня 2013 р.

Масляна везе в міста і села розваги та пісні веселі.

А вже скоро в нас весна, наче квітка чарівна.
Вже не довго до тепла - до Петра і до Павла.
Великдень в добрий час поспішає вже до нас.
А сьогодні - гай гуде! Щира масляна іде!

    Відродження народних традицій відкриває нам нові сторінки церковних свят. Масляна - давнє християнське свято, ритуал проводів зими і зустрічі весни. Весна - це, перш за все, пробудження землі, початок нового життя і певного роду пробудження сонця, яке з приходом весни починає все яскравіше світити, подовжуючи дні. Саме на честь останнього на Масляну пекли млинці, які є головними і невід'ємним атрибутом свята. Вважається, що з'їдаючи круглий, рум'яний, гарячий млинець, такий схожий на сонце, людина з'їдає і частинку його тепла і могутності.
    Масляна,  колись і нині є одним з улюблених свят в народі. Бо завжди супроводжується веселістю, піснями, танцями.
    З ініціативи священника Свято-Георгіївської церкви ієромонаха Ніфонта в селищі Голоби відбулося свято Масляної - відкриття Сирного тижня, зустрічі Великого Посту на площі біля районного будинку культури. Давно вже так людно не було в Голобах.


   Учасники художньої самодіяльності  змінювали один одного, в українському вбранні, рясних кольорових хустках. Дуже сподобався виступ дитячого аматорського колективу сопілкарів "Дударик".


   А українські пісні, в яких оспівувались народні традиції, у виконанні аматорського тріо "Елегія" викликало у присутніх неабияке захоплення.


   Основною обрядовою стравою Масляної є млинці. І саме вони стали основою свята. 

  
   Продовжилось свято Масляної в бібліотеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар