середу, 16 березня 2011 р.

" Тих днів не змовкне слава"


                                                    Летять роки, немов лелеки,
                                                    Вже 21-й вік прийшов.
                                                    А ми пригадуєм далекі
                                                    Воєнні дні, щоразу, й знов...
    Торкнемося обпаленого безмежжя, скропленого животворною росою. Воістинно невичерпна тема Великої Вітчизняної війни. Ще раз пригадаймо той суворий час, спресований між датами 29 червня 1941 року і 16 березня 1944 року.
    Саме за тиждень після початку війни в Голоби вона прийшла чорним страхіттям жорстокості, терору, насильства.
    За роки війни фашисти нанесли великої шкоди, було награбовано багато народного добра, зруйновано і спалено 602 будинки. Тільки за 21 лютого 1944 року - спалено 48 будинків. Чорне крило війни торкнуло майже кожну домівку і залишило свій кривавий слід. 10147 жителів Голобського району було розстріляно під час окупації та замучено в концтаборах. Вивезено до Німеччини на каторжні роботи 479 чоловік, а з Голобського району більше тисячі.
     Природно, що місцеве населення не могло миритися зі злочиними діями загарбників. Вони мужньо встали на захист своєї Вітчизни. Уже в січні в селищі виникає антифашистська група, яку очолив Г.Ф. Мартинюк. За час боротьби група виросла в великий бойовий загін, який пізніше увійшов до складу партизанського об'єднання Героя Радянського Союзу А.Бринського.
     Ніколи в нашій пам'яті не згаснуть полум'яні роки страшної війни. Бо це частина нашої історії, наша гордість, наша біль. На фронтах Великої Вітчизняної війни воювали 290 голобчан, 148 із них назавжди залишились на полі бою. Їх імена вписані на обелісках України, Прибалтики, Польщі, Чехословаччини, Німеччини. Вони вписані і на нашому обеліску Слави, до якого голобчани носять квіти любові, шани, пам'яті.
      З такою інформацією на вечорі, присвяченому 67 річниці визволення селища від фашистських загарбників , виступила завідуюча Голобською бібліотекою-філією В.В.Січкар. Хвилиною мовчання присутні вшанували загиблих на фронтах і померлих у війні. Було запалено свічку пам'яті. Запрошених на вечір привітав селищний голова Гарбарук С.В., виступив ветеран війни, очевидець тих подій, Максимчук В.Н.. Всіх привітала голова голобської ветеранської організації Янко М.Ф.

     

     Діти з місцевої школи у віршованій формі тепло привітали ветеранів війни.

 
    Бібліотекарі оформили книжкову виставку " Тих днів не змовкне слава!"


     З допомогою школи, районного будинку культури, було використано слайди про участь голобчан у Великій Вітчизняній війні, про життя ветеранів у селищі, роботу по пропаганді воєнної пісні хору ветеранів "Червона калина".
     На закінчення вечора присутні переглянули фільм дочки Героя Радянського Союзу Ч.К.Бенделіані Джульєти "Про перезахоронення батька".
     Вітаємо всіх голобчан з днем визволення. Здоров'я, добра, щастя. миру вам, односельчани!
        

Немає коментарів:

Дописати коментар