пʼятницю, 10 березня 2017 р.

У мудрім слові Кобзаря, живе майбутнє України.


    9 березня минуло 203 роки від  дня народження  одного з найвидатніших українських письменників, поетів Т.Г.Шевченка.  По всій країні вшановували пам’ять  «народного поета» .  В нашому селищі  Голоби  також люблять і цінують  творчість Кобзаря. В школі чи не кожен клас провів  вікторини, вечори, літературні години.   




   Працівники Голобського будинку мистецтв і селищна бібліотека також провели масовий захід.  Ведучі вечора  - художній керівник будинку мистецтв Тетяна Воробей  і учень 10 класу Володимир Сущ  з захопленням розповідали про написання  одного з найвідоміших творів Т.Г.Шевченка – «Катерину».  Директор будинку мистецтв Григорій Тарасовський продемонстрував короткометражний фільм «Казка про Катерину» (режисер – Наталія  Ноєнко).   Жанр фільму – поетична  казка. І йдеться в ньому саме про таку Катерину, яку змалював Поет. Але знято це надзвичайно сучасно і дуже цікаво. 
   Працівники бібліотеки – Валентина Мельничук і Надія Журавська оформили книжкову виставку «У мудрім слові Кобзаря, живе майбутнє України», на якій було представлено 6-томне видання творів Т.Г.Шевченка і матеріали , які в бібліотеку прислав відомий шевченкознавець, Заслужений працівник культури України Володимир Костянтинович Портянко. 

    Більше сорока років збирає він все, що має відношення до Т.Г.Шевченка – книги, журнали, газети, листівки, марки, монети,ю  вірші і інше.  За його сприяння було створено шість музеїв по всій Україні.

   Познайомились ми з Володимиром Костянтиновичем по Інтернету.    Прочитавши в блозі  допис «У кожній думі Кобзаря живе могутня Україна» та «Ми тебе не забули, Тарасе!»,  заслужений працівник культури України Володимир Портянко написав нам листа. Так ми стали листуватися по електронній почті.  Пізніше він прислав в районну газету «Вісті Ковельщини» свою статтю, в якій були і такі слова:  «Я познайомився з працівниками цієї бібліотеки десь рік назад, прочитавши в Інтернеті про їх таке відношення до Тараса Григоровича. Мені у 2010 році вдалось за допомогою друзів перевидати «Кобзар» Тараса Шевченка, який було видано під час Великої Вітчизняної війни у 1942 році. Я назвав цей «Кобзар» фронтовиком. Мало хто знає, що «Кобзарі» видавались і у 1943 і 1944 роках, також видавались і інші твори Тараса Шевченка. Під час війни загальний тираж всіх його творів склав півмільйона екземплярів. Так от, «Кобзар» 1942 року я надіслав до Голобської бібліотеки. Якщо відверто, то я не розраховував на таку позитивну реакцію з боку працівників бібліотеки. Як земляк Тараса Григоровича, хочу сказати їм щире спасибі за те, що пам'ятають Тараса  та  шанують його творчість. Вони не тільки написали це на своєму сайті, вони перетворили цю подію на справжнє свято»

   Крім «Кобзаря» Володимир Костянтинович надіслав нам багато цікавих матеріалів про творчість Т.Г.Шевченка. Всі бажаючі можуть ознайомитися з даними матеріалами. Ними вже користуються вчителі, учні, студенти. Дуже вдячні Володимирові Костянтиновичу!
    На завершення вечора виступила заступник селищного голови Н.І.Борисюк.


Немає коментарів:

Дописати коментар