четвер, 12 травня 2016 р.

Вічна пісня барв і кольорів, неповторна музика натхнення...

  Окрасою свята стали виставки вишитих картин Валентини Володимирівної  Щур, вишиті ікони Ніни Іванівни Щесюк та написані картини Антоніни Байди. 
    Благоговійно зупинялись голобчани і гості свята  біля вишитих ікон, які представила на виставці 78-річна Щесюк Ніна Іванівна. 

    Вишиває Ніна Іванівна вже багато років. Спочатку це були рушники, картини, плаття для дочок. Ікони вона почала вишивати, з благословіння священника,  більше десяти років тому. І на даний час у її доробку вже до тридцяти вишитих ікон. Правда, дома залишилося небагато - майже всі ікони вона подарувала дочкам, онучкам, родичам і знайомим. 
   Вишивання ікон - це таїнство, яке вимагає надзвичайно технічної майстерності та глибокої віри в свою справу. Це дуже складне мистецтво,  яке потребує терпіння, досконалого художнього смаку та точного розрахунку. І все це є в Ніни Іванівни. І ні поважний вік, ні те, що вона вже погано бачить не на заваді творчим планам - мріє вишити ще багато ікон. І дай їй, Боже, здоров'я та сил!

   Виставка написаних картин ще однієї нашої односельчанки Антоніни Байди - не менш значуща подія для селища.





 В захопленні зупинялись люди біля її полотен, милувались природою, різнобарвними квітами, червонобокими яблуками... І важко було повірити, що це написала людина, яка здобула зовсім іншу освіту і все життя займалась іншими справами.
Антоніна Миколаївна закінчила металургійний інститут, здобула професію інженера-технолога.  Пізніше самотужки  опанувала  професію швеї і, як каже вона сама, вже більше двадцяти років заробляє цим на життя.
  Але все життя мріяла малювати. І хист до малювання мала з дитинства. Вже в другому класі мама посилала малюнки Тоні в журнал «Малятко». Ходила на гурток малювання.  Ще в юному віці для школи випалила на дереві портрет Лесі Українки.  Всі ті роки писала невеличкі картини для себе і для дітей.
 Та тільки 4 роки тому  серйозно зайнялась написанням картин, відвідавши майстер-клас  в художника-професіонала в Домініканській республіці, де відпочивала разом з дочкою,  до речі, майстер-клас був на іспанській мові. 
   Цілий рік малювала, як уміла. Поки одного разу не показала свої картини о. Ніфонту і той познайомив пані Антоніну з відомою луцькою художницею Світланою Семенівною Костукевич, роботи якої добре відомі багатьом жителям селища, тому що вона вже два рази виставляла свої картини Голобській дзвіниці.  І зараз її картини знаходяться в Голобах. Два роки їздила Антоніна в Луцьк на навчання до майстрині. І ось результат – за чотири роки Антоніна Байда написала біля 70 картин, багато з яких подарувала рідним, знайомим.  30 картин знаходиться зараз на нашій виставці.  Як сказав один учень з 9 класу, побачивши картини: «І навіщо потрібні нам чужі, незрозумілі  картини, коли в наших Голобах знаходяться такі шедеври, так і хочеться з’їсти ось ті яблука, або понюхати такі красиві квіти». І це найбільше визнання для талановитої художниці. 
   Зараз Антоніна Миколаївна пише нові картини. Влітку буде виставка її робіт у Луцьку.  Удачі Вам, Антоніно! І нових творчих злетів! 






Немає коментарів:

Дописати коментар