середу, 9 листопада 2011 р.

День української мови та писемності.

                      Одна вона у нас така -
                     Уся співуча і дзвінка,
                     Уся плакуча і гримуча
                     Хоч без тернового вінка.
                                     Т.Г.Шевченко.
                   День української писемності та мови було встановлено в нашій країні 9 листопада 1997 року. Цього ж дня православна церква вшановує пам'ять святого преподобного Нестора-літописця.
        Преподобний Нестор-літописець - киянин, у сімнадцять років прийшов у Києво-Печерську лавру послушником. Молитвою та послухом юний подвижник невдовзі перевершив найвидатніших старців. Книжкова справа стала змістом його життя. Найвизначнішою працею Нестора-літописця є "Повість временних літ" - літописне зведення, складене у Києві на початку 12 століття, яка була і залишається найвидатнішою пам'яткою слов'янської культури.
    Інтенсивне формування нової української мови дослідники відносять до другої половини 18-20 століть. Зачинателем сучасної української літературної мови вважається І.П.Котляревський, а основоположником - Т.Г.Шевченко.
    Ще Франсуа Вольтер писав, що чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити все життя. Щоб правильно розмовляти і писати, треба прагнути до удосконалення своїх знань, набутих раніше, а найголовніше - любити українську мову, яка є нетлінним скарбом століть, скарбом, що передається від покоління до покоління, об'єднує минуле і прийдешнє. Мова - живий організм, вона розвивається за своїми законами, а тому треба берегти цей нетлінний скарб, як писав відомий наш поет М.Рильський:
     Як парость виноградної лози,
     Плекайте мову.
     Пильно й ненастанно
     Політь бур'ян.
     Чистіша від сльози
     Вона хай буде.
     Вірно і слухняно
     Нехай вона щоразу служить вам,
     Хоч і живе своїм життям.
   У бібліотеці до свята було проведено ряд заходів :  літературну годину "Мова -це  стежка в майбутнє і пам'ять в минуле".


Оформлено  тематичні полички - у відділі читання і дозвілля дітей - "Без мови рідної, юначе, народу нашого нема"


 А в читальному залі бібліотеки - "Із слова починається людина, із мови починається мій рід".
   


    За допомогою Інтернету провели вікторину "Мова моя українська, батьківська, материнська".

Немає коментарів:

Дописати коментар