середу, 5 квітня 2017 р.

4 квітня - день народження Михайла Хижка.


   
   4 квітня - день народження Михайла Хижка, поета-гумориста, нашого земляка. В бібліотеці було проведено годину гумору " Іронію, сатиру, щирий сміх - усе М.Хижко поєднати зміг". На захід були запрошені слухачі Університету III віку, керівником якого є Людмила Тимощук. Була оформлена книжкова поличка "Михайло Хижко: поет - гуморист". Запрошена в бібліотеку дочка М. Хижка, Валентина Михайлівна , прочитала кілька батькових гуморесок, поділилася із спогадами про батька. Кілька гуморесок розказала вчитель-пенсіонер Євгенія Федорівна Сало, яка дуже любить творчість земляка і знає безліч його байок. Працівники бібліотеки подарували Валентині Михайлівні книгу І.Пасюка "Голоби", в якій є стаття про Михайла Дмитровича. Своїми спогадами про видатного земляка поділилася вчитель-пенсіонер Валентина Іванівна Остапчук.
    Є люди, які живуть і після смерті у своїх справах. Вони невмирущі, бо залишили після себе добрий слід. Таким був Михайло Хижко, що прославив рідний край поетичним словом. Його по праву називають волинським сміхотворцем. З-під пера сатирика вийшло чотири збірочки, одна - після смерті.
   Михайло Дмитрович розумів: сміх - це справа серйозна. Ось і став збирати живі іскриночки в народі. Слухав цікаві історії між людьми, щоб потім вони заграли всіма барвами в його сатиричних мініатюрах. Свідченням непересічних талантів була поява імені в антології "Українська байка". яка веде родовід жанру від Григорія Сковороди.
Наш земляк притягував до себе людей багатим внутрішнім світом. Його твочою лабораторією було поле, купе вагона, школа, магазин. Байки, гуморески, фейлетони М.Хижка любили, передавали із вуст в вуста.
В той час не було видання, чи то місцевого, чи республіканського, яке б не друкувало його творів.
   Михайло Хижко дуже любив дітей, бував в школі, дитсадку. Більше 20 загадок подарував дітям, а дитяча збірочка "Загадки з бабусиної грядки" стала для малечі улюбленою.
Селищна бібліотека була його творчим місцем - він тут писав, друкував написане. Нині в бібліотеці зібрано весь творчий доробок поета-гумориста. Читачі люблять його книжки, вчителі використовують у проведенні літературних вечорів, ранків.
З життєвим шляхом Михайла Хижка читачі знайомляться, гортаючи альбом. Тут є відгуки наших волинських поетів В.Простопчука, І.Чернецького, П.Маха.
   Василь Гей, зокрема, присвятив такі слова: "У Голобах живе мудре, дотепне слово М.Хижка, яким продовжував кращі традиції українського гумору. А найголовніше - його слово звучить в устах дітей, яким у майбутньому творити добро для рідної землі".


Немає коментарів:

Дописати коментар