четвер, 31 грудня 2015 р.

Роздуми над книгою: Любов Василів-Базюк "Дороги життя"


   Валентина Володимирівна Бережна нещодавно прочитала книгу "Дороги життя", автор - Любов Василів-Базюк.  Про свої враження від історичного роману вона поділилася із користувачами нашої бібліотеки.
 Василів-Базюк Л.Й. 
      Дороги життя: історичний роман/ Л.Й.Василів-Базюк.- Чернівці:Букрек,  2015.- 832 с.
 - Любов Василів-Базюк, авторка історичного роману "Дороги життя, - наша, волинянка. Вона народилася у Камінь-Каширському районі у селі Видерта.. в сім'ї священників.  На протязі всього життя доля кидала її майже по всій Волині , і не тільки по Волині, а й за її межами. Вона жила в Польщі, в Німеччині,  а наостанок переїхала до Канади у Торонто. де і проживає зараз. Останнім часом вона часто приїздить до України, бо безмежно любить її і пам'ятає, переживає за неї.
    На прохання своїх дітей та онуків вона написала книгу про своє життя. В якій описала важливі  політичні події та соціальні проблеми еміграційного життя українців. 
    Життя Любові Базюк  було нелегке, але їй так хотілося досягти намічених вершин, творити добро і красу, проявляти милосердя до тих, хто його потребує, бо це складова частина її духовного світу.
    У романі "Дороги життя"відтворені історичні події, достовірні факти і моменти з її життя. Все, що пережила вона сама і її рідні та близькі. І дуже добре, що поділилася вона з нами своїм скарбом, для того, щоб ми знали, як можна робити добрі справи,  творити їх щиро,  від душі і без користі для себе. Щоб ми наслідували і вчили інших на її прикладі, щоб більше проявляли милосердя де потрібно, добрим словом чи порадою.
   Найбільшими цінностями її життя і творчості є доброта, щирість, любов, які вона отримала від своїх рідних. І,  уже маючи свою сім'ю, вона ці цінності вкладає у своїх дітей і онуків. Бо сама виросла і виховувалась на високих духовних цінностях.
   З першої і до останньої сторінки у її романі  відчувається любов і віра у Бога і в Україну. Авторка і ціла діаспора дуже слідкують за подіями в Україні, турбуються про неї. Переймаються тим, що наші попередні президенти не працювали на користь держави. Не таку Батьківщину вони хотіли б бачити.  Але вона має велику надію, що правда переможе і щиро вірить в те, що Україна буде вільна, незалежна і правдива держава.
   Вона пронесла свої спогади від дитинства і до нашого сьогодення. Часто приїздить в Україну і у неї багато розчарувань від побаченого у нас. Адже вона живе в країні, де цінують людей, дбають про них, дають змогу працювати в тій галузі, де людина може проявити свої здібності і принести користь.
  Перебуваючи на Волині і в інших куточках Любов Базюк не оминула жодної домівки, де пройшли її дитячі роки. Вона цікавилася минулим і теперішнім життям своїх друзів дитинства і своїх родичів і не забула згадати про них в своїй книзі. Мене дуже  зворушило, розхвилювало і вразило те, як вона з розумінням, з відкритою душею і серцемвміє роздивитися людську вдачу, бачити і відчувати нещиру продажну душу. У її житті зустрічалися різні люди, за яких їй було прикро і боляче. 
    І вона дуже вболіває за тим, що відходять уже із життя її однолітки і молодші від неї, які були частинкою України, які допомагали їй тут жити і творити для рідної Вітчизни.
  Автор зуміла детально відтворити і передати тогочасні події і факти,  описати епізоди і назвати осіб, які йшли з нею дорогами  життя. А це велика праця. І я,  після прочитаного, маю велике бажання творити і робити добро для тих, хто його потребує. У мене немає, звичайно, таких можливостей, але де я зможу допомогти - я допоможу!
   Любов Василів-Базюк - це та добра, чуйна та не байдужа жінкаяка несла любов і доброту і до сьогодні творить добро, йдучи по тернистих дорогах свого життя.
    Хочеться побажати їй тільки радісних, світлих і щасливих днів, міцного здоров'я, невичерпної енергії і наснаги в усіх справах.
    Хай завжди у її родині панують мир і злагода!
 Валентина Бережна

  
    

Немає коментарів:

Дописати коментар