неділю, 2 листопада 2014 р.

70 років визволення України.

  28 жовтня виповнилося 70 років з того дня, коли українські землі було звільнено від фашистських окупантів. Осінь 1944 року...  Остаточне визволення українських земель почалося в ході Курської битви (5 липня – 23 серпня 1943 року). 23 серпня війська Степового фронту звільнили Харків. Протягом вересня-жовтня 1943 року тривала героїчна битва за Дніпро, уздовж якого німці намагалися створити неприступну лінію стратегічної оборони. Кульмінацією битви за Дніпро стало визволення Києва від гітлерівців.
   Завершила визволення України Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон нашої Держави.
   За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації. На території республіки цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.
  В цей день традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України.
  В селищі Голоби  до Обеліска Слави були покладені вінки.
   В бібліотеці організували книжкову виставку "Немеркнуче світло великого подвигу".
 



Немає коментарів:

Дописати коментар