середу, 30 січня 2013 р.

Бій за волю України.

   95 років тому  -  29 січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути (на Чернігівщині) йшов бій між 4-х тисячною  більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько трьох сотень вояків.
   Трагічна загибель студентів під Крутами стала символом патріотизму та жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Вже в березні 1918 року за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 27  студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей вчинок молоді героїчним. Відомий український поет Павло Тичина присвятив героям вірш "Пам'яті тридцяти".
     В бібліотеці відбулась  історична година : "Пам'ятаєм минуле заради майбутнього", на якій розповідалось про  ті далекі трагічні події.

 

1 коментар:

  1. День пам'яті Крут - це день усієї української молоді, це пам'ять про міцне покоління, на якого потрібно рівнятися і бути справжнім патріотом, що й підтверджується в розумних очах ваших читачів.

    ВідповістиВидалити