понеділок, 20 серпня 2012 р.

Достигли яблука у літньому садку...

    14 серпня святкували ми  День Маковея, або Перший Спас.
    Свято Маковея - одне із поетичніших і найшанованіших в Україні. Цього дня в церквах святять воду, квіти й мак. На Маковея кожний мав букет квітів, в якому обов'яково були присутні достиглі голівки маку. Такий букет називався "маковійчик" і ньому можуть бути і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і барвінок, а також різні трави( які в нороді називають зіллям, зіллячком).
Перший Спас називався ще й Медовим, тому що вулики до цього часу наповнюються медом і пасічники починають медозбір. Тільки після освячення першого меду в церкві на Маковея можна було розговлятися.
   У Перший Спас починається Успінський піст, який триває два тижні. У народі кажуть, що Перший Спас - це проводи літа
   Другий Спас , 19 серпня,  це свято Перетворення Спаса нашого  - Ісуса Христа. Називається свято ще - яблучний Спас. За церковними переказами, колись дуже давно в цей день узяв Ісус Христос Петра, Якова та Іоанна й повів їх на високу гору. Там він на очах здивованих людей змінився: обличчя його засяяло, одяг став білий, аж ясний.  Ось яке перетворення Сина Божого мається на увазі.
  У церкві в цей день святять фрукти(груші, яблука), мед і жито-пшеницю. Саме від цього дня можна їсти яблука.
І  кожне  яблуко  із  свіжого  врожаю,
Магічну  має  силу,    стимул  жити…
  Існує така легенда: на Спаса ходить Бог раєм та роздає дітям яблука, але не всім, а тільки тим, чиї матері дотримувалися звичаю й до яблучного Спаса не куштували яблук. Якщо мати порушила правило, її дитина гостинця не отримає. Свідома відмова матері від ласування яблуками до цього дня певною мірою схожа на піст на згадку про втрачену дитину, яка померла ще малою.
    Цього дня поминають ще й померлих родичів.

 Освячення святкових кошиків із фруктами в Голобському Свято-Георгіївському храмі.
Смачного  меду,  яблучка  святого,
Добра  родині,  щастя  у  сім’ї,
Святкуймо  Спаса  і  молімось  Богу,
Радіймо,  що  живемо  на  землі.
(В.Назарук )
     29 серпня завершується цикл літніх свят - Третій Спас, або як його ще називали - Горіховий Спас. Називали його так, тому що до цього дня достигали лісові горіхи і починався їхній збір. За нородними уявленнями, урожай горіхів передвіщав на майбутній рік урожай жита. У цей день їдять волоські горіхи, фундук, кедрові горіхи  та будь-які інші.
      Про все це розповідали бібліотекарі дітям, які 19 серпня зібрались в бібліотеці на духовну годину "Свято Спаса і меду"

1 коментар:

  1. Цікава інформація про свято, я впевнена, що і читачі із задоволенням прослухали духовну годину, тому що зберігати традиції, звичаї українського народу це наша справа, а тим паче доносити це до підростаючого покоління.

    ВідповістиВидалити