пʼятницю, 20 травня 2011 р.

Волонтери в бібліотеці.

                    У наших людей давно склалася традиція надавати безкорисливу допомогу хворим, інвалідам, одиноким або просто старим друзям і сусідам.
     Такі вчинки є і в наш час, а людей, які безкорисливо допомагають іншим називають незвичним для нас ще словом "волонтери". А по нашому -  доброчинці. Передусім це щирі душею, активні, добрі люди. До речі, що означає слово "волонтер", ми дізналися з Інтернету.(ВОЛОНТЕР(від фр. volonte - бажання, воля)
особистість, яка добровільно і безкорисливо бере участь у реалізації відповідних громадських ініціатив та починань (соціальна робота, культурно-просвітницька діяльність тощо.)

               Такій професії не вчаться.
               Вона прийшла до нас сама,
               Бо волонтер приносить щастя
               Бажає радості й добра.   
     Робота волонтерів багатограна : допомога по господарству, догляд за хворими, просто відвідування. Бо завжди :
              Людині потрібна доброта,
              Як птиці - небо, колосу - вода,
              Як цвіт рясний садам,
              Так і людині потрібна доброта.
    Та й "волонтерству" навчило нас саме життя. Погляньте навколо! Нас оточують ті, кому потрібна допомога. І нехай тим, хто несе безкорисливу допомогу підкаже серце, як змінити ставлення до людей, які залишились наодинці із своїми проблемами. Є люди, які все життя любили читати книги, газети, журнали, часто ходили до бібліотеки. Але пройшли роки, вони постаріли, і вже не взмозі прийти по улюблену книгу, або уже навіть прочитати не бачать, а так хотілося б... Тому і з'явилася нова форма взаємодопомоги ветеранам, пенсіонерам, інвалідам : носити книги, періодику додому тим, хто цього потребує. Бо ж іще М.Гоголь писав : "Нема більшого подвигу, ніж протягти руку нужденній людині".
    Відгукнулись і ветерани, і молодь. Налагодилась в бібліотеці робота двома напрямками : "ветеран - ветерану", "молодь - ветеранам".
              За віком різні і за станом,
              Та спільна риса нас єдна
              Людей, що роблять добру справу,
              Бо волонтерська це мета.
   Для кращої організації цієї роботи працівники бібліотеки склали "картотеку волонтерів".Чимало наших читачів, колишніх вчителів, медиків, які і нині багато читають , слідкують за новинками літератури і раді поділитись прочитаним з іншими, або просто віднести книгу, як це робить В.І.Остапчук. Вона носить книги П.О.Щесюк, М.Ф.Місюк, Л.Ф.Шевчук.


 Активними "волонтерами" є і діти, наші користувачі. Це - Матейко Таня, Ващук Віка, Танчак Каріна, Сорока Світлана, Горкавчук Сергій і інші.
            Ми молодь щира і завзята,
            Достатньо в серці є тепла,
            Щоб смуток в далечінь прогнати,
            Що ваші думи покрива.
            Надіються на нас бабусі,
            Ступивши на старий поріг,
            А ми, неначе справжні друзі,
            В біді не залишаєм їх.

                                                   Давайте ж засіємо поле
                                                   Зернятком людського тепла
                                                  Щоб жити усім нам без горя
                                                  У світлій " Країні добра".
              

середу, 18 травня 2011 р.

Новинки художньої літератури.

     Шановні користувачі Голобської селищної бібліотеки-філії!
До бібліотеки надійшли нові книги українських сучасних  письмеників :

Багряна А. Дивна така любов. Роман-соната.-К.:Нора-Друк, 2010.-208 с.ПК (Популярні Книжки)

 
 Дія роману починаєтьсяу передмісті Києва. В родині сільського вчителя на Різдво народжується дівчинка Надійка. Під час важких пологівмати стає німою. Дівчинка росте відлюдькуватою, дивною. За це односельчани кажуть на неї "відьма". Випадкове знайомство з київським художником Нестором розкриває дивовижний Надійчин талант : вона переносить на чисте полотно свій різдвяний сон, і це - її найперший, найдивовижніший малярський витвір...




    Вдовиченко Г. Тамдевін.Роман.- К.:Нора-друк, 2009.- 234 с. ПК( Популярні Книжки).


  

Дія роману відбувається у К;арпатах,  неподалік від замку Гербуртів. Успішна українська художниця Анна, яка зробила кар'єру в Росії, їде у віпустку на запрошення колишньої однокурсниці у віддалене село поблизу старовинного замку, де можна легко загубитися у часі і просторі...





   Горбунова В. Мрія про Маленьке життя. Роман.- К.: Нора-друк, 2010.- 200 с. ПК(Популярні Книжки).



    У романі "Мрія про Маленьке життя" ви знайдете любов і зневіру, відчай і надію, страшний вирок і відродження - все те, що переживає головна героїня, яка живе поруч з вами. Вона може бути вашою сусідкою або колегою, донькою чи невісткою.
    Відверта оповідь жінки, яка не скорилась обставинам. Щире зізнання в коханні до життя. Жіночий роман, який примушує замислитися над таїнством народження і смерті.




  
Дашвар Л. Мати все / Люко Дашвар.-Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2010.-336 с.


         Все життя Івета присвятила хворому синові Платонові. Старша дочка Ліда змушена, як і мати, доглядати за братом, жертвуючи всім. А мати вирішила купити сину живу ляльку, яка б задовольняла природні потреби юнака. Так у родині з'явилася Рая, і...Світло однієї любові розігнало морок іншої.
        Саме тепер Ліда дізналася, що Платон і сільське дівча не єдині маріонетки в руках Івети.



  Дашвар Л. РАЙ.центр/ Люко Дашвар.- Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2010.-269 с.                                               


 Помешкання в центрі мегаполісу, навчання в престижному виші, роман з багатієм - для провінціала то межа успішності, ніби опинитись у центрі раю! Заради цього можна поступитися принципами, сховати гордість, збрехати...
      Але чи є в тому раю - у брендовому одязі, у шикарних офісах та автівках представницького класу - безгрішні душі? Бо ті льки безгрішна душа зможе побачити двох вояків гетьмана Петра Дорошенка, які пробудилися через 340 років, щоб відшукати РАЙ.центр.



   Жадан С. Ворошиловград: роман/ С.В.Жадан.- Харків: Фоліо, 2011.- 442 с.



   "Ворошиловград" - роман жорсткий. меланхолійний та реалістичний.
       Одного разу ти дізнаєшся, що твій брат зник у невідомому напрямку, приятелі займаються фінансовими аферами, а бізнес намагаються перекупити представники невідомих структур.
       Історії українського рейдерства присвячується.




      Костенко Л. Записки українського самашедшого: роман/ Л.Костенко.- К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2011.-413 с.
 


  Роман написано від імені35-річного київського програміста, який на тлі особистої драми прискіпливо, глибоко й болісно сканує вивихи нашого глобалізованого часу. У світі надмірної дезінформації і тотального вічуження він - заручник світових абсурдів - прагне подолати комунікативну прірву між чоловіком і жінкою, між родиною і професією, між Україною і світом.




     Лис В. Жінка для стіни.Роман.- Тернопіль: Богдан, 2010.- 184 с.




     "Жінка для стіни" - яскравий зразок цікавого і динамічного психологічного детективу, сюжет якого тримає в напрузі від першої  до останньої сторінки. Таємничі самозаймання будинку "крутого авторитета" і болючі пошуки добровільної жертви - "жінки для стіни" - це тільки початок, вершина айсберга, за якою - безодня душі темної і вершина - світлої.




      Лис В. Століття Якова/передм. О.Забужко.- Харків: Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2010.- 240 с.


   Дія роману відбувається мовби в трьох площинах - протягом останнього столітнього року поліського селянина Якова, за п'ять років до того , коли він рятує наркоманку Оленку, яка забрела в його село, і протягом майже цілого двадцятого століття. Дитяче кохання, викрадення коханої, що сталачужою нареченою, служба у Війську Польському, кохання до польської шляхтянки, війна з німцями, полон і знову війна, велика і особливо трагічна українсько-польська різанина, драматичні повоєнні події - все це знову постає перед очима Якова. Людина, котра пережила своє століття, розмовляє з цвіркуном, що живе у його старій хаті, з коханою Зосею, яка для нього теж жива, чекає листів від порятованої ним Оленки і приїзду на столітній ювілей сина Артема.    

   Ликович І. Твоя дитинка. Роман.- К.:Нора-Друк, 2010.- 213 с. ПК (Популярні Книжки)  
           


     Непевненість в собі народжується через брак любові.
  Чи зможе молода українка Ніна - героїня з нещадним минулим і трагічним дитинством - побудувати собор власної душі? Що для цього треба зробити -випробовувати ревнощами коханого, а потім втратити його? Поїхати світ за очі, щоб стати свідком чужого щастя? Потрапити на карнавал і, коли небо вибухне феєрверком, нарешті зрозуміти, що жити - добре?
   Роман про любов і насильство, про сучасну Україну Німеччину, про таке суперечливе життя, а значить про нас самих...            

     Положій Є. По той бік пагорба.Роман.- К.: Нора-Друк, 2010.-208 с.ПК (Популярні Книжки

      Сильний дорослий чоловік на прізвисько Вуж готується до найголовнішого у своєму житті двобою. Раптовий телефоний дзвінок, що пролунав у віденському готельному номері, відкидає головного героя на двадцять років назад, в юнацбку компанію, яка вирішувала свої підліткові проблеми на Пагорбі у маленькому українському селі. Чи можна виправити помилки юності і перемогти час? Чи життя готує новий нокаут? Разом з героєм Євгена Положія читач повертається на Пагорб підліткових мрій, кохання і зрад, шукаючи відповіді на вічні запитання. 

    Шкляр В.М. Залишенець.Чорний ворон.-Харків: Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля, 2010.- 384 с. 

                                       
Їх називали бандитами, розбійниками головорізами, й навіть у прокльонах-анафемах забороняли згадувати їхні імена. Щоб вбити у пам'яті упокореної маси ту ідею, за яку повстанці жертвували свої молоді життя. Авжеш, вони стріляли, вішали, палили, нищили - але кого? На їхньому бойовому чорному прапорі напис :"Воля України, або смерть". Вони не вийшли з лісу навіть тоді, коли навкруги запанувала чужа влада і вже не було надії на визволення. Вони - залишенці - обрали собі смерть. 

        Запрошуємо до бібліотеки для ознайомлення з новою літературою!

"Будемо знайомі: їжачок Фося"


      Здійснити цікаву та захоплюючу подорож волинським краєм, пізнати казковий світ природи, більше дізнатися про домашніх та диких тварин, птахів разом з їжачком Фосею маленький читач зможе не лише гортаючи книжечку "Будемо знайомі : їжачок Фося", яку нещодавно отримала Голобська селищна бібліотека-філія, а й переглянувши фільм у п'яти серіях, кожна з яких має відзнаки на всеукраїнських фестивалях.
    Запрошуємо юних користувачів до бібліотеки! 




понеділок, 16 травня 2011 р.

" І доброта, і теплота поєднанні у серці мами"

                               У нашім раю на землі
                               Нічого кращого немає,
                               Як тая мати молодая
                               З своїм дитяточком малим.
    Ці слова вічні, як вічне слово "мати". Скільки спогадів і тепла, любові і радощів таїть воно. Бо це слово називає людину, яка завжди наймиліша, найкраща, найдобріша, найближча і ще тисячі най... І нині є СВЯТО МАТЕРІ!
                               Я часто ночами пригадую знов
                              Дитинства сполохану казку...
                              Спасибі Вам , мамо, за вірну любов,
                              І щедру, незмірану ласку.-
 так розпочалась в бібліотеці година сімейного виховання, присвячена Дню Матері.  Оформлена книжкова виставка "Моя сім'я, моя родина, в житті і долі України", на якій були представлені книги про найдорожчу в світі людину, про маму.  Ми щиро вітаємо усіх мам, здоров'я Вам, любі, великого материнського щастя, багато радості від дітей, а дітям - найбільше маминої ласки, любові. Нехай завжди для вас будуть мами тією незгасимою зіркою, яка все життя супроводжуватиме вас.  

     Радимо прочитати збірник віршів для дітей "Моїй матусі", яку ми нещодавно отримали в бібліотеку. У книзі зібрано тематичні твори українських і зарубіжних поетів. Збірочка дуже цікава, світла, пронизана ідеями збереження моральних цінностей : добра, милосердя, любові до ближніх, утвердження родинних традицій.

      Моїй матусі: Двісті віршів для дітей/ Упорядкування Г.Кирпи.- Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2011.- 128 с

вівторок, 10 травня 2011 р.

"Слава про подвиги Ваші в нашому серці живе!"

       Сльоза зорі стоїть над обеліском,
       Сховавши клопоти людські і сни.
       Сьогодні треба поклонитись низько
       Усім-усім, хто не прийшов з війни.                
 Шістдесять шість років відділяє нас від того світлого, радісного дня, коли вперше святкували Перемогу у Великій Вічизняній війні. З кожним прожитим днем ми все більше віддаляємося від того героїчного і водночас трагічного часу. Але чим далі в минуле відходять дні найжорстокішої світової війни, тим величніше постає перед нами подвиг мужніх захисників та визволителів Вітчизни, тим повніше розкривається історична значимість здійсненого ними подвигу.

     6 травня в районному будинку культури селища Голоби вшановували ветеранів району. З вітальними  словами до присутніх звернулися :  голова райдержадміністрації Іван  Євдокимович Смітюх, голова районної Ради П.Якубук, військовий комісар Ковельщини В.Ф.Сущ, голова голобської ветеранської організації М.Ф.Янко, духовенство району.  Вони  привітали ветеранів Великої Вітчизняної війни, вдів, жителів селища із величним святом -Днем Перемоги і висловили  слова вдячності ветеранам за їх незабутній подвиг, за мужність і героїзм.


     Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять загиблих та померлих ветеранів війни. Були покладені квіти, гірлянда Слави до Обеліску Слави та братньої могили в селищі Голоби.


     Для ветеранів війни, всіх присутніх в залі відбувся святковий концерт  за участю художніх колективів закладів культури Ковельського району.


     Працівники  Голобської селищної бібліотеки-філії організували книжкову виставку: "А ветерани, як в бою,  у трудовому ще строю" та виставку дитячих малюнків.


      Голова облдержадміністрації Б.П.Клімчук вручає подяку ветерану війни Марфі Хом'як.
 
    9 травня в селищі Голоби відбувся мітинг.Жителів селища привітали : представник від райдержадміністрації, начальник відділу внутрішньої політики Н.В.Хом'як, селищний голова С.В.Гарбарук, голова Голобської ветеранської організації М.Ф.Янко, а також учні Голобської середньої школи.Відбувся  святковий концерт для жителів селища, на якому виступили хор ветеранів війни і праці "Червона калина", тріо районного будинку культури у складі Людмили Клинової, Зіни Щесюк і Наталії Щур, викладачі музичної школи, танцювальний колектив районного будинку культури "Сонечко" та інші.
     До обеліска Слави і братньої могили були покладені квіти.
    В будинку ветеранів селищна Рада організувала для голобських ветеранів святковий обід із фронтовими 100 грамами.