четвер, 23 червня 2011 р.

День скорботи.

       
                                      Ще спала затуманена земля,
                                      А небо вже здригалося у злобі,
                                      Ніхто не знав, не відав звідкіля
                                     Летить війна з хрестами на собі...
       22 червня 1941 року розпочалася Велика Вітчизняна війна. Фашистські війська без оголошення війни почали бойові дії проти Радянського Союзу. О 4-й годині ранку на нашу землю, на серце нашої України - Київ, були скинуті бомби...
        В селищі Голоби, біля Обеліску Слави, відбувся мітинг-реквієм, приурочений 70-й річниці початку Великої Вітчизняної війни, на якому були присутні представники влади, жителі селища,ветерани війни і праці, солдатські вдови, працівники культури, медицини, освіти і інші. Ведучі  - Алевтина Мірошникова та Василь Шевчук розкрили трагічну сторінку тих років.



       На мітингу виступили - голова районної Ради П.Г.Якубук , заступник голови райдержадміністрації А.Д.Мигуля, селищний голова С.В.Гарбарук. Про той грізний час поділилася спогадами ветеран війни і праці  М.Ф.Янко.

        Хвилиною мовчання вшанували присутні всіх полеглих та померлих воїнів війни. Панахиду по загиблих в роки війни відправив настоятель Свято-Георгіївської церкви селища священник Петро.

        До Обеліску Слави були покладені квіти любові і пам'яті від представників влади, жителів селища і від аматорів сцени району.



       22 червня в Голобській селищній бібліотеці-філії відбувся вечір скорботи "Солдатські вдови - жінки мужності й любові", на який були запрошені вдови загиблих на війні та померлих ветеранів.

       Солдатські вдови... Скільки їх, наших славних жінок, які одержали страшні повідомлення про смерть чоловіка, не вірили, чекали, виглядали тих, кого проводжали на війну з малими дітками на руках. Чекали і оберігали діточок своїх. Їм треба було скрізь встигнути : і в полі, і в домі. Ох і тяжка ж та доля вдовина. Вони і пшеницю жали, і біля молотарки снопи вергали, буряки на підводу кидали, солому скиртували, а бувало і в плуг впрягалися - коней і тракторів не було.
      Про нелегку вдовину долю, про їх мужність і геройство розповіла завідуюча бібліотекою В.В.Січкар. Голова районної Ради П.Г.Якубук та заступник голови райдержадміністрації А.Д.Мигуля подякували жінкам за те, що вони на своїх тендітних плечах тримали фронт і рід людський у роки лихоліття, самотужки, без чоловічого плеча поставили дітей на ноги.


      За допомогою комп'ютера присутні переглянули фільм про перезахоронення останків Героя Радянського Союзу Чічіко Бенделіані, який визволяв наші Голоби і загинув, був похований у братській могилі. Дочка Бенделіані, Джульєта, забрала прах батька на Батьківщину, в Грузію .

      Була оформлена тематична поличка "Тих днів не змовкне слава", на якій виставили літературу про Велику Вітчизняну війну.

2 коментарі: