неділю, 13 жовтня 2013 р.

Вітаємо із святом!

    
     14 жовтня православний світ відзначає одне з дванадцяти найбільших церковних свят року - Покрова Пресвятої Богородиці. Свято Покрови встановлений на честь явища Пресвятої Богородиці в 910 році в константинопольському Влахернському храмі.
     На Русі з дня Покрови починалися весілля, а дівчата в цей день ходили до церкви молитися про швидке заміжжя. За народною прикметою, чим більше снігу випаде на Покрову, тим більше весіль можна буде чекати в майбутньому році. Історія свідчить, що в 910 році під час вторгнення сарацинів у межі Візантійської імперії, св. Андрій Юродивий та його учень Єпіфаній, перебуваючи в 1-й день жовтня (14 жовтня за новим стилем) у Влахернському Константинопольському храмі, де зберігалася риза Богородиці, при всенощному недільному співі бачили в повітрі явище Пресвятої Діви Богородиці. Вона зняла зі своєї голови покривало і простягнула його над тими, хто молився в храмі, захищаючи людей від ворогів видимих і невидимих.
     Свято Покрови Пресвятої Богородиці відзначається на Русі з XII століття і відноситься Церквою до числа великих. Встановлене воно було в 1164 році князем Андрієм Боголюбським. У тому ж столітті на Русі з'явилися перші храми на честь Покрова Божої Матері. Покров Пресвятої Богородиці вважається символом захисту, заступництва і втіхи, молитви про спасіння світу від бід і страждань. Цього дня віруючі просять у Цариці Небесної захисту та допомоги.      
      Пресвята Богородиця вважається покровителькою українського козацтва. Тому саме цього дня козаки теж відзначають своє свято. Козацьку традицію вшанування Покрови продовжили воїни УПА, обравши 14 жовтня днем заснування Української армії.
     

1 коментар: