пʼятницю, 10 червня 2011 р.

Трійця трьома святами багата : квітами, травами й рум'яним літом.

    Трійця - це велике церковне свято, яке відзначають у 8 неділю після Пасхи. Через те, що це свято припадає на 50-й день після Пасхи, церква називає його ще П’ятидесятницею. Увібравши в себе багато рис іудейської П’ятидесятниці, християнська Трійця приєднала й національні риси тих свят, з традиціями яких вона частково злилася. Так, в українців Трійця злилася із Зеленими Святами.
Основа троїцької обрядності - культ рослинності, що в цей час починає розквітати. В Україні ще у ХYIII столітті до церкви приносили різні трави: зорю, м’яту, канупер тощо. У середину цих трав ставили потрійну свічку, що називалася Тройцею, яка повинна горіти протягом усієї обідні. Потім ці трави використовували як оберіг від різних хвороб, а троїцьку свічку давали в руки вмираючому.
   Зелені Свята перш за все - це свято перемагаючої весни на порозі літа, коли природа ніби святкує з людиною своє відродження.
   Зеленими гілками і квітами на Трійцю прикрашають храми, церковні подвір'я і оселі, посипають долівку пахучою лепехою. Таким чином вшановують невмирущість життя і невичерпність його джерела.
               Спиває сонце срібні роси,
               Над лугом, мов косар, іде:
               Лягають покотом покоси,
               І пахне літо молоде.
               Господар у Зелені свята -
               Звичаєм давнім від століть
               Татарським зіллям і клечанням
                Свою оселю замаїть.  
    Із святом Трійці Вас, шановні відвідувачі нашого блогу!


Немає коментарів:

Дописати коментар