суботу, 19 серпня 2017 р.

І знову в гостях бібліотеки літератори Волині.


    Минулої неділі в Голобській селищній бібліотеці відбулась дуже цікава зустріч наших читачів і жителів селища з відомими волинськими літераторами Оленою Чабан та Надією Міндер. А також відбулась презентація книги "Шлях, освячений любов'ю". Представляли книгу її автори: настоятель храму Різдва Христового із села Колодяжне, Ковельського району о. Іоан Горун, Світлана Оксенюк та сестри Богдановичі - Марія і Валентина.
     Олена Іванівна Чабан народилася 18 жовтня 1943 року в селі Рокитниця Ковельського району Волинської області. свій перший вірш дівчинка склала ще в десятирічному віці, коли поверталася зі школи додому.
Вперше вірші авторки були надруковані в ковельській міськрайонній газеті у 1963 році, після цього вони з'явилися в старовижівській і ратнівській районних газетах.
Записувала все в зошити, але видала першу збірку поезій ("Одкровення") лише в 2001 році. Працювала вчителем, а з 1976 року, після закінчення факультету журналістики в Львівському державному університеті імені Івана Франка, в редакції старовижівської районної газети "Сільські новини". На даний час - член Національної спілки журналістів України, проживає в Старій Вижві.
На сьогодні Олена Іванівна видала двадцять дві книги. Це поезія і прозові твори: повісті, оповідання. новели, дорожні нотатки, спогади. Вагоме місце в її творчості відведено духовній тематиці, вона є співупорядником книги "Богогласник" (коляки. щедрівки. церковні пісні). Олена Чабан - упорядник двох збірників "На берегах Вижівки" (перша книга є у нас в бібліотеці). Відвідує хор ветеранів при районному будинку культури, член Ковельського літературно-мистецького товариства "Творчий світ".
    Надія Панасівна Міндер народилася 2 вересня 1949 року в місті Караганда. В 1951 році її батьки переїхали в поліське село Галина Воля Старовижівського району Волинської області, звідки родом батько. З тих пір тут і проживають. Закінчила Луцьке культурно-освітнє училище, працювала завідуючою клубом. Потім заочно закінчила Луцький педінститут імені Лесі Українки, 30 років пропрацювала в Галиновільській школі, 18 років -директором школи. Нагороджена грамотами, знаком "Відмінник народної освіти"
На сьогодні вона працює регентом у Свято-Іоанно-Богословському храмі села Галина Воля. Видала три книги, які подарувала читачам нашої бібліотеки: "Духовна криниця рідного села", "П'ю зоряний нектар" і "Галина Воля". 
    Про свій життєвий і творчий світ розповідали авторки на заході в бібліотеці, читали свої вірші, співали пісні, які ж самі і написали, з болем розповідали про покійного владику Ніфонта, який родом із села Галина Воля і який дуже багато доброго зробив для рідного села. Олена Іванівна і Надія Панасівна багато творів присвятили йому. 





   З захоплення слухали їх учасники зустрічі. А потім також декламували їхню поезію: Валентина Остапчук, Євгенія Сало, Галина Гончарук. Надія Журавська. 


Не менш цікавою була презентація книги "Шлях, освячений любов'ю". Присвячена вона Хресним ходам з Волині і до Почаєвської Лаври , які відбуваються вже п'ять років поспіль. Учасники минулих ходів діляться тут своїми незабутніми враженнями, радістю і дивами, які Господь посилав у їх нелегкому подвигу. Читаю слова архиєпископа Володимир-Волинського і Ковельського Володимира, які надруковані на початку книги: "Хресний хід до святині - це великий труд молитви. Це коли молитвою душа людини очищується від пристрастей. злоби та скверни. Це тяжкий труд, але благословенний задля слави Божої, возвеличення Імені нашого Спасителя та спасіння нашої душі..."
Отець Іоан, Світлана Оксенюк, Марія та Валентина Богдановичі (Валентина - медсестра Хресного ходу) з любов'ю і великою вірою розповідали про написання книги, про труднощі і дива, які відбувалися з ними і іншими учасниками в поході. Про те, як їх приймали в населених пунктах по всьому шляхові до Почаївської Лаври, в тому числі і в наших Голобах: кормили, брали паломників на нічліг. 
  Для Марії Богданович ця спільна книга є вже другою В минулому році вона видала книгу для дітей "Вірші і загадки для малої дитини та її родини".  Книгу підготовлено і видано з благословення архієпископа Володимир-Волинського та Ковельського Володимира (Мельника). В основу змісту книги автор поклала ідею православної абетки, викладену у досить оригінальній формі.
Кожному присутньому в залі автори подарували книгу "Шлях, освячений любов'ю"
Щиро вдячні всім, хто прийшов на захід в бібліотеку. Це справді була дуже цікава зустріч.

Немає коментарів:

Дописати коментар