неділю, 26 лютого 2012 р.

На арфі часу звучить її струна.

    До митців, що пережили свій час і їхні твори збагатили скарбницю духовної культури, належить наша землячка Леся Українка. Ім'я поетеси овіяне особливою всенародною любов'ю. Сама постать Лесі як людська особистість має колосальну притягальну силу, якусь магічну привабливість. Це була людина виняткової мужності і принциповості, духовної краси і мистецького обдарування. Великий поет України  і жінка з трагічною долею, вона ввійшла в свідомість поколінь як символ незламності і боротьби.
    До річниці з дня народження Лесі Українки в бібліотеці була проведена літературна година "На арфі часу звучить її струна". Користувачі ознайомились із викладкою творів Лесі Українки та літературою про життєвий і творчий шлях нашої видатної землячки.









    Користувачі нашої бібліотеки вдячні Бібліомосту за подаровані комп'ютери. За допомогою Інтернету вони змогли подивитись відео про Лесю Українку, глибше познайомитись із життєвим та творчим шляхом поетеси.

пʼятницю, 24 лютого 2012 р.

Масляна в бібліотеці.

  Масляна - стародавнє слов'янське свято, що прийшло до нас з язичницької культури і збереглося після прийняття християнства. Церква включила Масляну в число своїх свят, назвавши його Сирним, або м'ясопустним тижнем, так як Масляна припадає на тиждень, що передує Великому посту.

     Млинці є основним пригощанням і символом Масляної. Їх печуть кожен день з понеділка, але особливо багато з четверга по неділю. Традиція пекти млинці була на Русі ще з часів поклоніння язичницьким богам. Адже саме бога сонця Ярило закликали прогнати зиму, а круглий рум'яний млинець дуже схожий на літнє сонце.
Ми сьогодні грались і співали, 
Свято Масляної веселої вітали.
А тепер вже, як годиться,
Можемо млинцями пригоститься.
 
 
 З Масляною вітаємо
І поїсти млинців бажаємо
Від душі всім погуляти
І про Пост великий не забувати!


вівторок, 21 лютого 2012 р.

Увага, конкурс!


      Шановні діти, учні 2-5 класів,  користувачі Голобської селищної бібліотеки!
    Запрошуємо вас взяти участь у конкурсі "Подаруй матусі сонечко"
   На конкурс приймаються різні роботи: аплікації, малюнки, вироби із соломки і паперу із зображенням сонця.
      Виконані  роботи приймаємо   до 6.03.2012 року.
У вівторок, 6-го березня, о 16-й годині,  чекаємо вас в бібліотеці, де будуть оголошені підсумки конкурсу!

пʼятницю, 17 лютого 2012 р.

Чудо-блог.

         Напередодні дня закоханих ми отримали віртуальну нагороду "Чудо-блог", якою  нагородила нас Котляревка (блог Центральної міської бібліотеки ім. І.Котляревського. м. Ізмаїл), за що їм щиро вдячні. Тепер ми - "Чудо блог"

     Для того, щоб продовжити естафету, потрібно:
- Подякувати тому, хто нагородив і розмістити активне посилання на його блог.
- Розмістити на своєму блозі зображення нагороди.
- Передати естафету іншим цікавим блогам.
- Написати сім фактів про себе.
- Повідомити номінантів про нагороду в коментарях


   В свою чергу даруємо нагороду:

           Ковельська центральна районна бібліотека для дітей
           Поворська сільська бібліотека
           Любитівська сільська бібліотека
           Тернопільська БібліоМишка
           Бібліотечні посиденьки
           Берег дитинства
              Жизнь женщины

А тепер сім фактів про себе:
           1. Бібліотека наша знаходиться в мальовничому селищі Голоби, за 30 кілометрів від районного центру Ковель,  як написала вчителька-пенсіонер В.П.Коренга у своїй пісні:
                 "Мої Голоби - частка України,
                  Мої Голоби - рідная земля"
          2. Розташована бібліотека біля пам'ятки  архітектури, колишнього палацу Вільгів, який знаходиться у парку:
                 "Голобський парк. Квітують липи.
                  У білім мареві жасмин.
                  Ставок, б'ючись об берег, хлипа.
                  Гуркоче, стогне поруч млин", - так написала наша землячка, поетеса Людмила Ржегак у своєму вірші "Земля батьків"
          3. Давно колись, в післявоєнні часи,  Голоби були районним центром, тому книжковий фонд   у нас великий, правда, сучасної літератури малувато, щоб задовольнити всі потреби наших користувачів.
          4.  Ми  -  романтики, любимо книги , поезію  і любимо свою професію, стараємось зробити все, щоб користувачам у нас було комфортно.
          5. Вирощуваня квітів, кімнатних і на вулиці  -  ще одне з наших захоплень.
          6. Дуже люблю випікати торти, рецептом одного з них хочу поділитись з вами:
                                                      Капроновий.   
  3 яйця, 1 склянка цукру, 0, 25 склянки молока, чайна ложка амонію(погасити в молоці), 1, 5 склянки борошна. Все добре збити і випікати на двох бляшках. Крем може бути масляний із згущеним молоком, а ще краще - сметанний(0, 5 літри сметани, 1 склянка цукру і пачечка ванільного цукру). Коржі перемазати, можна перекласти вишнями або бананом(так іще смачніше) і залити помадкою(3 ложки цукру, 3 ложки сметани, 2 ложки какао і 50 гр. масла. Кип'ятити до загустіння і полити торт). Смачного!
         7. Влітку любимо  збирати ягоди і гриби. Якщо приїдете до нас у  гості - пригостимо тортом, запашним чаєм із цілющих трав і смачним варенням.


Архип Тесленко - знавець життя і психології селян.

     В бібліотеці було проведено літературну годину"Архип Тесленко - знавець життя і психології селян", присвячену творчості відомого українського письменника, 130-річчя з дня народження якого ми відзначаємо. Архип Тесленко - одна із найтрагічніших постатей в українській літературі. І не лише тому, що безперестану борсався в тенетах бідняцького глухого села, поневірявся по судах, етапах, тюрмах, засланнях, захворів на туберкульоз, - і прожив коротке життя: усього 29 років. А ще й тому, що в силу багатьох об'єктивних і суб'єктивних причин письменник обрав трагічне як засіб естетичного відтворення дійсності. На початку ХХ століття в своїй творчості він прагнув художньо осягнути процеси, що відбувалися на селі, і відображав у своїх творах стихійний, традиційний наймитський протест проти куркульства і дрібного чиновництва. В нескінчених сутичках з соціальною дійсністю, що кінчалися для нього, як правило, поразкою, А.Тесленко дедалі частіше схилявся до думки про страчене життя як протест проти цієї дійсності. Така філософія - наслідок життєвої практики саме наймитського прошарку українського села, який не мав перспективи, представники якого впереважній  більшості були приречені на жалюгідне існування, і лише окремі ставали на шлях свідомої боротьби.
     Значення твочості Архипа Тесленка полягає в тому, що він надзвичайно проникливо відобразив трагізм сільського життя, трагедію класового розшарування, поривання передових селян до чогось кращого, а ще краще - мрії про землю, волю, демократію і освіту.

 

четвер, 16 лютого 2012 р.

Чи чуєш ти , світе, як сиво ридає каміння"

           Все далі в історію відходить дата 15 лютого 1989 року, дата виведення радянських військ з Афганістану. Через пекло війни пройшло 2300 волин,  70 з них загинули, троє - зникли безвісти, ще 110 повернулися додому інвалідами.
      Ковельщина теж сплатила свою  "данину"  тій війні. 360 ковельчан брали участь у бойових діях на території Афганістану, 15 наших земляків заплатили за це своїм життям, двоє з них - Микола Банджа та Віктор Потапчук - із нашої селищної ради.
      Помилки тодішнього радянського керівництва, пов'язані з введенням військ в Афганістан, ні в якому разі не применшували честі і гідності радянських воїнів, які героїчно і самовіддано виконували свій військовий обов'язок у далекій країні, будучи впевненими в правильності поставлених завдань.
     Літопис афганської війни містить безліч прикладів героїзму військовослужбовців, які ми називаємо подвигом. Солдати і офіцери билися в Афганістані до останього патрона, часто - ціною власного життя рятуючи товаришів. Афганська війна висвітила і  проявила найкращі людські риси, пов'язані з вірністю військовій присязі.
     В.В.Січкар розповіла про це в інформаційній годині  "Чи чуєш ти, світе, як сиво ридає каміння?", яка була проведена в Голобській селищній бібліотеці 15 лютого.
     Віддаючи шану світлій пам'яті загиблих воїнів ми повинні зробити все, щоб більше жоден військовослужбовець України не перебував зі зброєю в руках за межами нашої держави.
 Як довго ця війна тривала!
 Ні, не забути нам її.
 І постріл в спину з-за дувала,
 І в горах спекотних боїв.
 На сірому граніті дати,
 Над трунами слова промов...
 Ми довго будем пам'ятати
 І вам забути не дамо.
В.Слапчук

пʼятницю, 3 лютого 2012 р.

У долі всіх людей є своє щастя.

Доля - то Божа росинка,
В кожній своя таїна.
Моря людського сльозинка,
Жалю чутлива струна.
(Л.Ржегак)
      Доброта і чуйність, співпереживання і щиросердність, уміння розуміти
чужий біль, вчасно підтримати у важку хвилину – це повинно бути у
характері кожної людини.
      Наша бібліотека приділяє велику увагу хворим дітям -  нашим користувачам. Запрошуємо їх на масові заходи, вітаємо із святами. Серед них і 21-річна Катя Іванова, інвалід з дитинства.
      Дівчинка ніколи не падає духом. Любить читати книги, відвідує майже всі масові заходи в бібліотеці та в будинку культури. Віддає перевагу літературі про духовне життя України. Любить читати про відкриття нових церков, про чудотворні ікони. Дівчинка в інвалідному кріслі співає в церковному хорі. Вертеп і ялинку(на фото) в бібліотеці допомогла нам прикрасити Катя.
      У Каті є багато друзів, але вона бажала б познайомитися і з іншими. Дівчина залишила нам номер свого телефону (0501391258). Якщо бажаєте поспілкуватись із Катею Івановою - телефонуйте їй.
  Не кажіть про любов - докажіть,
  Що ви любите тих, хто страждає,
  Добрі справи нужденним робіть,
  Цього ваше життя вимагає.