середу, 25 січня 2017 р.

Різдвяні посиденьки: «Світ подарованої книги»

   Тема наших «Різдвяних посиденьок» - «Світ подарованої книги».Ми запросили на свято наших читачів і друзів бібліотеки, які поповнили наш книжковий фонд  літературою. Стало доброю традицією – дарувати книги рідній бібліотеці. Дарування - це рух душі, безкорисна щедрість та добра воля дарувальника. Факт надходження дарів у бібліотеку - це показник престижу бібліотеки, її місця в суспільному житті. Майже в кожного вдома є книжка, яка давно прочитана, а в бібліотеці на неї чекає читач. От і несуть книги в дарунок і учні шкіл, і пенсіонери, і домогосподарки… 


    «Подаруй бібліотеці книгу!»це постійна доброчинна акція, що діє у нас вже багато років. Завжди ми казали -  якщо у вас удома є прочитані книги, ви можете подарувати їм нове життя.  Тому що  -  яка бібліотека найпривабливіша для користувачів? Звичайно ж, наповнена якісним книжковим фондом. Для цього існують різні джерела комплектування, одним із яких є література, прийнята в дар від наших користувачів. Тим більше, що в минулому році ми  одержали всього кілька книг. Чому так сталося, адже кожного року, хай і не дуже багато, але літературу з Ковельської ЦБС ми одержували? Завжди при переході з однієї системи до іншої щось знаходиш, але щось і втрачаєш. В минулому році просто не перечислили грошей на придбання нової літератури, мабуть забулиІ якби не ви, дорогі наші друзі, бібліотека , можливо, втратила б багатьох читачів.
   Вчасно прочитана книга величезна удача. Вона здатна змінити життя, бути кращим другом і наставником. У гарній книзі можна знайти однодумців, з книгою можна гарно провести вечір, не почуватися одиноким.
Багато  з вас принесли чимало цікавої, потрібної літератури. Серед подарованого: енциклопедії, словники, альбоми, сучасна художня література, дуже багато журналів, які до вподоби багатьом нашим читачам і які ми не в змозі передплатити.  
Так підходять до цього слова:
«Бібліотеці книгу подаруй!
Не викинь книгу на смітник!
Її віддай в бібліотеку,
Бо книга скарб, у ній для тебе,
Думок і висловів квітник.
То ж дурно книгу не змарнуй-
Бібліотеці подаруй!"
  Ось цю книгу  подарував нам о.Ніфонт на Всеукраїнський  день бібліотек в 1913 році Луцьке Євангеліє.
       Одну з найдавніших рукописних пам'яток українською мовою відтворила Волинська єпархія УПЦ.  Луцьке Євангеліє -- одна з найдавніших книг України, що збереглась до наших днів, майже на два століття старше за Пересопницьке євангеліє і вважається його предтечею.   Унікальність манускрипту в колориті української мови середини XIV століття. Він належить до памяток галицько-волинської книгописної школи, бо репрезентує її графіку, орнаменти, особливості мови . Місцем написання книги був Спаський Красносельський монастир поблизу Луцька. Крім Луцького Євангелія отець Ніфонт та отець Василь подарували нам підбірку духовних книг та журналів. А  в цьому році , на 70-річчя бібліотеки , отець Ніфонт подарував нам ще одну унікальну книгу : Олександр Цинкаловський «Стара Волинь і Волинське Полісся»

    За сприяння Володимир-Волинської єпархії УПЦ вперше за останні десятиліття перевидано унікальну й несправедливо призабуту працю відомого історика, археолога і дослідника Волині Олександра Цинкаловського «Стара Волинь і Волинське Полісся».
Двотомне видання, загальним обсягом 1 200 сторінок, містить опис 1 442 населених пункти краю. Дослідження обіймають територію історичної Волині тепер це Волинська, Рівненська, частини Хмельницької та Житомирської областей.
Ця книга скарб для любителів історії Волині та її памяток. Майже усі сучасні краєзнавчі дослідження посилаються на цю книгу, як на джерело. Проте донині вона була малодоступною.
Видана у 1984 році в Канаді книга одразу стала бібліографічною рідкістю. Усього кількадесят екземплярів потрапили в Україну із-за кордону. На Волині є лише кілька примірників вони знаходяться в кількох бібліотеках і музеях.
   
Книга «Стара Волинь і Волинське Полісся» стала плодом 30-річної копіткої праці вченого. Сотні експедицій, археологічних досліджень, тисячі кілометрів пішки, опрацювання архівів та опитування старожилів усе це вилилося у краєзнавчий словник «Стара Волинь і Волинське Полісся».

   Окремо , за особистий цінний внесок у поповнення книжкового фонду своїми авторськими виданнями висловлюємо подяку, перш за все – Валентині Іванівні Остапчук, за подаровані в бібліотеку книги «Дорогами життя» та «На перехрестях  долі». Крім своїх власних книг Валентина Іванівна подарувала нам кілька жіночих романів. Щиро вдячні!
   Дуже багато своїх збірок поезії прислала нам із міста Червонограда  наша землячка Людмила Антонівна Ржегак, поезією якої захоплюємося ми і наші читачі. А в цьому році Людмила Антонівна передплатила на бібліотеку газету «Благовіст» на весь 2017 рік. 

   Великий подарунок авторських книг зробив нам поет, письменник, журналіст із Ковеля Анатолій Семенюк. Більше десятка збірок чудової поезії отримали в дар шанувальники поетичного слова.
   І ще подарували нам свої власні книги Ігор Пасюк (книги – «Голоби» та «Брусилівський прорив») та Григорій Федорович Кащенюк (збірки поезій «Червоні маки» та «Блакитна ніч»)
   З  Києва прислав нам перевидану  книгу Т.Г.Шевченка «Кобзар» 1942 року Заслужений працівник культури України, шевченкознавець   Володимир Костянтинович Портянко. Крім цієї книги він прислав нам на електрону адресу дуже багато цінного матеріалу про життя і творчість Т.Г.Шевченка.
   Однією з перших подарувала книги в бібліотеку Людмила Валентинівна Садова (Кочубей). Більше двох десятків книг детективів, пригодницьких, історичних, жіночі романи. І подарувала саме в ті роки, коли фонд поповнювався дуже повільно і не зовсім якісною літературою. Людмила Валентинівна завжди виручає нас. Коли потрібно на свято організувати в будинку культури виставку вишиванок. Її чудові вишиті картини, подушки, доріжки завжди викликають захоплення у відвідувачів виставки. А зараз ми дізналися про ще один талант пані Людмили. Як виявилось вона чудовий режисер. На ці зимові свята  театральний гурток , який діє при Центрі Сімейної культури, виступив з вертепом, який дуже сподобався голобчанам і жителям сіл громади, в яких вони побували з виступом. Дякуємо Вам, Людмило Валентинівно!
    На  святкуванні 70-річчя бібліотеки ми нагородили грамотою бібліотеки у номінації «Мадам детектив» Людмилу Танчак, одну із кращих наших читачів.  Крім того  відзначили, що ,вона є ще переможцем акції «Подаруй бібліотеці книгу», подарувала нам  до 50 книг детективів та дитячої літератури. Ми дуже вдячні Вам, пані Людмило!
   Два роки тому принесли до нас книги із своєї домашньої бібліотеки Лариса та Валентина  Глущуки. Завдяки їм у нас появилося три книги-бестселери  Дена Браунадетективи, сучасна українська проза. Книги, якими зачитуються наші читачі. Щиро їм вдячні! На жаль, вони не змогли сьогодні до нас прийтиЛариса на роботі, а Валюша дома з маленькою дитиною.
    Багато гарних книг подарувала бібліотеці Валентина Володимирівна Бережна, яка на святкуванні 70-річчя бібліотеки одержала грамоту «Найкращий читач бібліотеки».  Із подарованих книг читачам особливо сподобалися «Остання шабля» Миколи Руденка та «Незнайомець в дзеркалі» Сідні Шелдон.
   Кілька років тому десять жіночих романів принесла в бібліотеку і Марія Федорова, красуня-україночка, яка працює секретарем в селищній раді і яку ви, мабуть, добре знаєте. Ми запрошували Марію Василівну на цей захід, проте вийшло так, що сьогодні 12 працівників селищної ради поїхали в Луцьк по роботі.
   Любов Петрівна Кашуба подарувала нашим читачам всю підписку Агати Крісті, а Галина Вікторівна ГончарукДжеймса Чейза. Ви, мабуть, памятаєте, який ажіотаж був в свій час за цими книгами, багатьом хотілось мати їх в своїй домашній бібліотеціІ в багатьох вони є, припадають пилом на полицях, давно прочитані . А Любов Петрівна і Галина Вікторівна вирішили віддати в бібліотеку. Хай ще і інші почитаютьДякуємо Вам!
 Дуже приємно, що метушня сучасного життя усе ж не змогла накласти свій відбиток на суспільство в цілому і серед нас живуть небайдужі люди з високоморальними цінностями, ладні творити добро, не вимагаючи нічого взамін. Підтвердженням цьому є чудовий книжковий подарунок нашій бібліотеці, зроблений нещодавно. В  кінці минулого року до бібліотеки принесли 18 чудових нових книг Наталя та Сергій Жильчуки.  Десять чудових новісіньких книг подарувала нам викладач музичної школи Олена Петрівна Зубчик. Серед них є детективи, пригодницькі книги, фантастика, література для молодих батьків . І це значний внесок у поповнення нашого книжкового фонду.  Ви дали своїм книгам нове життя, а вони , в свою чергу,  ще не один раз принесуть задоволення нашим читачам. До речі, Наталя та Сергій Жильчуки створили свій ляльковий театр і пообіцяли показати виставу нашим юним читачам.
  На 70-річчя бібліотеки наш читач Ігор Кондратюк подарував кілька чудових книг, які відразу завоювали любов читачів. Це книги К.Вільмонт і Т.Устинової та перші  дві книги Беверлі Льюіс із серії «Дочки Авраама»  «Обет» і «Предательство».  В.В.Бережна, прочитавши ці книги, сказала: «Я не знаю, що мені далі читати після цих книг».
  Не можемо не згадати і інших активних шанувальників бібліотеки, які зробили значний внесок дарчої літератури і  періодики  в бібліотечний фонд. Це Г.І.Муха, Юлія Ящук,  Аня Савчук, Світлана Кібич, Наталія Мороз, Алла Філіпчук,  Володимир Дубов, Марія Демидюк, Антоніна Байда, Людмила Тимощук, Антон Андрощук.
  Наш колектив висловлює щиру подяку за подаровану літературу та повагу до бібліотеки і будемо вдячні всім, хто і надалі візьме участь у акції «Подаруй бібліотеці книгу»
Оживе Україна, коли допоможемо книзі.
Всіх огорне вона задушевним теплом.
Будуть люди -  міцніше  незламної криці.
Не грошима багаті, а  вселюдським добром!
  Пісенним подарунком привітала присутніх вчитель музики Леся Вікторівна Яковлєва.

  Гуртом всі співали колядки, щедрівки, пісні на різну тематику. В.І.Остапчук прочитала відгук на прочитану книгу. Наші шановні читачі розповідали цікаві історії. Не можна було втриматись від сміху, коли  смішинки розповідала Г.В.Гончарук. Керівник хору (фольклорного ансамблю) Віталій Бакун підігравав на акордеоні.