середу, 30 січня 2013 р.

Бій за волю України.

   95 років тому  -  29 січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути (на Чернігівщині) йшов бій між 4-х тисячною  більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько трьох сотень вояків.
   Трагічна загибель студентів під Крутами стала символом патріотизму та жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Вже в березні 1918 року за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 27  студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей вчинок молоді героїчним. Відомий український поет Павло Тичина присвятив героям вірш "Пам'яті тридцяти".
     В бібліотеці відбулась  історична година : "Пам'ятаєм минуле заради майбутнього", на якій розповідалось про  ті далекі трагічні події.

 

понеділок, 21 січня 2013 р.

Спілкування по Skype.

   За вікном холодний зимовий день. А в затишній комп'ютерній кімнаті бібліотеки наші користувачі спілкуються із своїми рідними, близькими по Skype.
   Всього лише кілька десятиліть тому подібне здавалося б просто фантастикою. А зараз, завдяки сучасним технологіям зв'язку, ми можемо спілкуватися із своїми старими друзями і знаходити нових, можемо не просто почути  дорогий голос рідних нам людей, а й побачити посмішку близьких та знайомих.
    Більше того, наші користувачі спілкуються по Skype , і взагалі, працюють в Інтернеті, безкоштовно. І всім цим ми завдячуємо програмі  "Бібліоміст".

 Юлія Козак розмовляє із своїми друзями з Польші.

 Її сестричка - Іванка Козак спілкується з подругою, якої давно вже не бачила.

А Сергій Голубцов радий побачити батьків, які проживають в далекій Молдавії.


Наш постійний користувач Ігор Кондратюк любить спілкуватися з сином і дочкою, які проживають в Білорусії.

вівторок, 8 січня 2013 р.

Добрий вечір тобі, пане господарю...

    У нас, в селищі Голоби,  дуже добре збереглась традиція колядування і щедрування. З року в рік повторюється це дійство, зберігаючи неповторний різдвяний настрій у душі кожного із нас. В уяві Різдво завжди асоціюється із затишком та домашнім теплом. Адже ми не просто згадуємо про народження Бога, в цей день маленький Ісус народжується і в нашій душі. Це свято нагадує нам і про те, як важливо не забувати своїх рідних, відроджує щирі розмови замість посиденьок перед телевізором і наповнює серце радістю. Воно закликає всіх нас прийти до храму, поклонитися Ісусові в яслах і принести йому в дар своє смирення.
  Сьогодні  гурти колядників ходять від хати до хати, віншують господарів з різдвяними святами.
 
 Один із таких гуртів завітав до бібліотеки - привітати працівників бібліотеки та наших користувачів із святом. Учасники церковного хору Свято-Георгіївського храму заспівали нам чудові колядки, привітали з Різдвом Христовим, побажали миру і злагоди в родинах.
   Не обминув бібліотеку і гурт юних колядників на чолі з о.Андрієм, настоятилем церкви св.  Петра і Павла. Чисті, дзвінкі голоси зачарували присутніх. Діти заспівали кілька колядок ,  привітали  з різдвяними святами і побажали здійснення всіх мрій і сподівань.
      У серці кожного із нас Різдво запалює ту Вифлеємську зірку, яка вказує нам дорогу до Господа. Зберігаймо те світло не тільки у час різдвяних свят, а й цілий рік. І тоді навіть у непроглядній пітьмі нам завжди світитиме яскрава зоря любові та милосердя.

пʼятницю, 4 січня 2013 р.

Вітаємо з Різдвом Христовим!

Відчиняйте двері ясенові,
бо Різдво ступає на поріг
знак добра, господньої любові
в світлі Вифлеємської зорі!
Хай це свято лине в кожну хату,
в кожнім серці свій залише слід
будьте дужі, щирі і багаті
щастя вам і довгих многих літ!
Христос  Рождається!

Новогодняя анимационная картинка