пʼятницю, 27 липня 2012 р.

Гордимось волинянкою.

 
 Дуже приємно було дізнатись, що солістка Луцького районного будинку культури Галина Конах, яка 6 травня, на день селища Голоби, співала в нашому будинку культури(див.6 травня - День селища Голоби.),
на XXI Міжнародному конкурсі естрадних виконавців "Слов'янський базар - 2012" зайняла друге місце і одержала премію 6000 доларів.
   Третє місце і премію обсягом 3000 доларів США отримали Фредеріка Маріані з Італії та Славіна Калканджиєва з Болгарії.
  Перше місце і 9000 доларів здобула Саманта Тіна з Латвії.
  Гран-прі і 15 000 доларів – за македонцем Бобаном Мойсовскі.
  Ми гордимося Галиною і бажаємо їй нових перемог!

 

Краснеє літечко, золота ситечко, як же тебе не любить?

Гойдається віття зелене
У човнику теплого літа...
   Канікули досягли зеніту.  До бібліотеки поспішають діти на масові заходи, щоб попрацювати на комп'ютерах, обміняти книги... А сьогодні малеча зібралась на чергове засідання фітобару "Рум'яночок"( що означає слово "фітобар" - див. Фітобар "Рум'яночок" у бібліотеці.). Зустріч вирішили провести на свіжому повітрі,  біля бібліотеки. Чудова літня днина, напоєна яскравим сонечком і запахами дерев, квітів та травички допомагала більш повно розкрити тему засідання фітобару - лікарські рослини і їх чудодійні властивості.
  Була  оформлена  викладка  літератури "З любов'ю до рідної природи", на якій розмістили книги  про дивосвіт природи, про лікувальні трави.

     Бібліотекар розповіла про всім відому ромашку, м'яту, нагідки і дивину.  Дізналися діти про цілющі властивості деревію, золототисячника, звіробою . Зілля, коріння квітів, трави мають чудодійну силу, їх використовують у медицині. У народі є багато прикмет про рослини, які є неоціненним скарбом для людини, наділені  "священною силою". В книжках можна прочитати, що кропива, лопух,  богородська трава мають властивість заспокоювати, у них гарний запах. Розвішують їх у  кімнатах.
     Гілки осики, горобини, берези і дубочків відганяють комах, моль, якщо ними затуляти щілини між дверима і вікнами.
    Є трави і зілля, якими лікують, є, які хилять до сну, які збуджують, дають силу і енергію , але є й такі, що мають отруйну властивість.

    Поласували діти духмяним цілющим напоєм. Неповторний смак  чаю дуже сподобався малечі.

   За допомогою Інтернету більш повніше дізналися про  трави, які лікують і які ростуть саме у нас, на Волині.


Квіти ніжні бережіть,
Без потреби їх не рвіть.
Бо чарівної краси 
Не побачим я і ти.

четвер, 12 липня 2012 р.

Під чаром рідної Землі.


Літо. 
 Ніжиться літа корона у снах барвінкових,
П'є прохолоду із вранішніх крапель роси,
 Відпочиває у спеку на гілках вербових,
 Сонячне сяйво собі припина для краси.

 Море зелене, море зелене - серця розмай,
 Запах медовий, килим шовковий - мій дивокрай.
 Літо духмяне, сонце рум'яне, не остигай. 
Сон кольоровий, світ загадковий - мій рідний край.

 Пахне розпечене літо воложистим сіном,
 Золотом жита встеляє ясний небозвід.
 Леготом тихим і теплим, п'янливим жасмином
 Ніжно проймає увесь закосичений світ.
 Л.Ржегак

пʼятницю, 6 липня 2012 р.

Ми вдячні БІБЛІОМОСТУ.

     В далекі повоєнні роки в селищі Голоби проживала де-який час письменниця, вчитель, акторка Галина Орлівна (Мневська-Возна). Похована на нашому кладовищі і виконано її заповіт - "посадити червону калину на її могилі".
    Кожного року в річницю її пам'яті селищна бібліотека проводить літературні години про її життєвий і творчий шлях.
    Робили самі для себе, поки до бібліотеки не завітав "Бібліоміст" і подарував нашим користувачам комп'ютери. Спасибі!!! Ми вийшли в світ.
    Про Г.Орлівну (Мневську-Возну)  прочитали в далекій Америці. Науковець Ольга Бертельсен не тільки прочитала про Галину Іванівну на нашому блозі в публікації

Літературний вечір пам'яті Галини Орлівни "Я для тебе горіла, український народе!"

 , але й написала нам листа: " У мене до Вас велике прохання. Якщо це можливо, повідомте, будь-ласка, де знайшлася ця її фотографія, і чи можливо її використати у моїй роботі. Я пишу дисертацію на тему української інтелігенції 20-30 років. Було б цікаво завітати до Вас й сходити на могилу Орлівни. Планую це зробити улітку".
      Відтоді ми почали спілкуватися з пані Ольгою по електронній почті. Нам, звичайно, було цікаво дізнатися- хто така Ольга Бертельсен, де вона працює. І незабаром отримали відповідь: 
   "Я дуже Вам вдячна за відповідь! Такий детальний і дуже теплий лист! Ви не уявляєте, який це для мене подарунок--сьогодні мій день народження.
По-перше, не кожного дня я отримую щось з України; по-друге, цікаві речі Ви пишете про Орлівну, і що родичі Якова Возного зберігають пам'ять про цю родину..."
      Нам приємно було дізнатися, що пані Ольга - дочка українського поета Роберта Третьякова, пише докторську дисертацію про українську інтелігенцію 20-30 років.

     З Інтернету ми дізналися про батька пані Ольги (див.

Третьяков Роберт Степанович) , прочитали його вірші. А тепер чекаємо в гості Ольгу Бертельсен, якщо, як вона писала, щільний графік поїздки на Україну дозволить їй це зробити.

    Завдяки програмі "Бібліоміст"  і Інтернету ми одержали чудового прихильника бібліотеки. І маємо змогу спікуватися по електронній почті.  

           Ми, працівники бібліотеки, дякуємо  усім, хто причетний до створення програми "Бібліоміст" за можливість доступу до всесвітньої мережі Інтернет з метою обміну інформацією.





неділю, 1 липня 2012 р.

Конституція - символ незалежної держави.

     Розцвітає українська земля, від 1991 року вільна, незалежна Україна розправляє крила, оновлена виходить у світ. Ми пишаємося своєю державою, народом. Адже ми - держава, яка має свою національну символіку - Гімн, Прапор, Герб. Ми живемо Законами своєї  Української Конституції, яка була прийнята 28 червня 1996 року:
 По вінця чаші кришталеві
І очі радістю до сліз
Наповнив нам той день червневий,
Що Конституцію приніс.
   Право українського народу жити у своїй державі відтоді закріплено законом. " В своїй хаті - своя правда", - писав Т.Г.Шевченко про заповітну мрію українців.
В рядки промовисті і стислі
Цей славний документ ввібрав
Пилипа Орлика всі мислі,
В яких Мазепин дух буяв.
   В районному будинку культури відбулись урочистості, присвяченні цій знаменній даті. Була оформлена книжкова виставка "Конституція незалежної держави"
   А в бібліотеці до Дня Конституції було проведено перегляд літератури "Від козаків до наших днів - збережем вогонь батьків"
Славимо і тихо, й величаво
Ми Конституцію, як істини вінець.
Обов'язки - то наше спільне право!
А право - то обов'язки сердець.

Ми майбутнє твоє, Україно.