пʼятницю, 27 липня 2012 р.

Краснеє літечко, золота ситечко, як же тебе не любить?

Гойдається віття зелене
У човнику теплого літа...
   Канікули досягли зеніту.  До бібліотеки поспішають діти на масові заходи, щоб попрацювати на комп'ютерах, обміняти книги... А сьогодні малеча зібралась на чергове засідання фітобару "Рум'яночок"( що означає слово "фітобар" - див. Фітобар "Рум'яночок" у бібліотеці.). Зустріч вирішили провести на свіжому повітрі,  біля бібліотеки. Чудова літня днина, напоєна яскравим сонечком і запахами дерев, квітів та травички допомагала більш повно розкрити тему засідання фітобару - лікарські рослини і їх чудодійні властивості.
  Була  оформлена  викладка  літератури "З любов'ю до рідної природи", на якій розмістили книги  про дивосвіт природи, про лікувальні трави.

     Бібліотекар розповіла про всім відому ромашку, м'яту, нагідки і дивину.  Дізналися діти про цілющі властивості деревію, золототисячника, звіробою . Зілля, коріння квітів, трави мають чудодійну силу, їх використовують у медицині. У народі є багато прикмет про рослини, які є неоціненним скарбом для людини, наділені  "священною силою". В книжках можна прочитати, що кропива, лопух,  богородська трава мають властивість заспокоювати, у них гарний запах. Розвішують їх у  кімнатах.
     Гілки осики, горобини, берези і дубочків відганяють комах, моль, якщо ними затуляти щілини між дверима і вікнами.
    Є трави і зілля, якими лікують, є, які хилять до сну, які збуджують, дають силу і енергію , але є й такі, що мають отруйну властивість.

    Поласували діти духмяним цілющим напоєм. Неповторний смак  чаю дуже сподобався малечі.

   За допомогою Інтернету більш повніше дізналися про  трави, які лікують і які ростуть саме у нас, на Волині.


Квіти ніжні бережіть,
Без потреби їх не рвіть.
Бо чарівної краси 
Не побачим я і ти.

2 коментарі: